MENIU

TOT ce e bine să știm despre vaccinul COVID-19 AstraZeneca: CÂT de eficient este, CINE îl poate face, REACȚII adverse posibile

Vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19

Imunizarea cu vaccinul dezvoltat de AstraZeneca a ajuns deja la a doua săptămână în România. Autoritățile au recomandat, până în acest moment, vaccinarea cu acest ser doar a persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Mai ieftin și mai ușor de păstrat, vaccinul AstraZeneca are, după a doua doză, aceeași eficacitate ca și cele de la Pfizer și Moderna. Cum funcționează, cum este adminstrat, ce persoane se pot vaccina doar cu AstraZeneca, dar și ce reacții adverse, inclusiv alergice, pot să apară după imunizare și ce recomandări au medicii în această situație.

 

AstraZeneca este al treilea ser aprobat în România împotriva bolii produse de coronavirus în ultimele două luni. Vaccinul AstraZeneca/Oxford - AZD1222 a fost dezvoltat de o echipă de la Universitatea Oxford din Marea Britanie împreună cu concernul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca.

CUM și CUI se administrează vaccinul AstraZeneca - PROSPECT

Potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulţilor cu vârsta peste 18 ani.

Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi şi globule albe specializate care acţionează împotriva virusului, oferind astfel protecţie împotriva COVID-19.

În România, imunizarea cu vaccinul AstraZeneca a început în urmă cu o săptămână, pe 15 februarie. AstraZeneca este al treilea vaccin care este administrat împotriva coronavirusului, după cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna. Campania de vaccinare a început în țara noastră în urmă cu două luni, pe 27 decembrie 2020.

România administrează vaccinul AstraZeneca doar persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani. Șeful Comitetului Național de Vaccinare a anunțat că nu exclude lărgirea limitelor de vârstă peste 55 de ani în cazul vaccinului AstraZeneca. Nu se poate spun că vaccinul nu funcționează și la persoanele de peste 65 de ani , ca în cazul serurilor de la Pfizer și Morderna, dar, deocamdată, nu sunt disponibile date care să ateste dacă și ce eficacitate are la această categorie de vârstă. Medicul col. dr. Valeriu Gheorghiță a și anunțat că o nouă decizie va fi luată după apariția rezultatelor testelor clinice în curs în acest moment. 

În același timp, cercetătorii germani sunt mai reticenți în legătură cu administrarea AstraZeneca în cazul persoanelor de peste 65 de ani.

DE LA CE VÂRSTĂ ESTE INDICATĂ VACCINAREAPfizer/BioNTech: de la 16 ani, Moderna: de la 18 ani, AstraZeneca: de la 18 ani.

Vaccinul AstraZeneca este disponibil în flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5 ml suspensie, cu 10 doze. Vaccinul AZ este mai accesibil, se păstrează la temperaturi între +2 şi +8 grade Celsius, cu menţinerea lanţului de frig impus de producător, şi are o stabilitate de 6 luni înainte de prima utilizare.

LA CE TEMPERATURI SE TRANSPORTĂ și se PĂSTREAZĂ: Pfizer/BioNTech: -80 de grade, Moderna: -20 de grade, AstraZeneca: 2-8 grade. 

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca este foarte ușor de distribuit pentru că nu are nevoie de condiții speciale de stocare la temperaturi foarte joase.

Vaccinul AstraZeneca se administrează doar intramuscular.

PRIMA doză și RAPELUL la vaccinul AstraZeneca

A doua doză, rapelul, va fi administrată la 8 săptămâni, a recomandat CNCAV. 

Eficacitatea vaccinului la persoanele ce au primit ambele doze este calculată la 59.5%, începând cu 15 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Protecția începe după aproximativ 3 săptămâni de la administrarea primei doze de vaccin, dar este posibil ca protecția optimă să nu fie atinsă până la 15 zile după cea de-a doua doză, potrivit platformei de vaccinare COVID-19.

DUPĂ CÂTE ZILE SE FACE RAPELUL, comparație între cele trei vaccinuriPfizer/BioNTech: 21 de zile, Moderna: 28 de zile, AstraZeneca: 56 de zile. Pfizer și Moderna au anunțat că rapelul poate fi amânat până la 42 de zile, adică 6 săptămâni.

CÂTE doze de vaccin AstraZeneca primește România

România va primi 1,3 milioane de doze din acest vaccin în februarie și martie.  

DESCARCĂ prospect AstraZeneca AICI

Cum funcționează vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19

Pe baza avizului pozitiv al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), din 3 februarie, Comisia Europeană a verificat toate elementele care susţin autorizarea introducerii pe piaţă a vaccinului AstraZeneca şi a consultat statele membre înainte de a acorda autorizaţia de introducere pe piaţă condiţionată. AstraZeneca a fost aprobat în 50 de țări de pe patru continente. Prima țară care a acordat aprobarea a fost Marea Britanie, pe 30 decembrie 2020, urmată de UE și India.

Vaccinul AZD1222 a fost dezvoltat de o echipă a Universității Oxford împreună cu concernul farmaceutic AstraZeneca. Din echipa de cercetare fac parte specialiști ai Institutului Jenner și ai Oxford Vaccine Group. 

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucţiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaşte că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism şi reacţionează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecţiei SARS-CoV-2.

În cazul vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca, cercetătorii au ales ca vector viral, un virus din familia adenovirusurilor, care produce răceala la cimpanzei. Vectorul viral este un adenovirus modificat și nepericulos, care transmite anumite informații celulelor.

Comparație între cele trei vaccinuri: Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca/Oxford

CÂT de eficient este de fapt vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului

Vaccinul AstraZeneca a atins o eficiență de 76% în testele clinice, după prima doză, în cazul variantei originale coronavirus. Administrat la 12 săptămâni sau mai multe după prima doză, rapelul ridică eficacitatea la 82%. Un alt studiu a constatat o eficacitate de 84%, iar un altul a ajuns la concluzia că vaccinul a redus durata răspândirii și a redus sarcina virală, ceea ce ar putea încetini transmiterea virusului. Pe baza acestor date, vaccinul de la AstraZeneca a fost aprobat în multe țări începând din februarie.

Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică, susţine că Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul AstraZeneca pentru o eficacitate de 59,5%. Studiile ulterioare au arătat că eficacitatea imunizării creşte între cele două doze. Răzvan Cherecheş a explicat că eficacitatea vaccinului AstraZeneca crește în perioada cuprinsă între cele două doze. Prima dată eficacitatea ajunge la 76% după 90 de zile, iar după a doua doză creşte până la 82%.

Vaccinul AstraZeneca, mai eficient dacă a doua doză se administrează la 3 luni - date preliminare

Eficiența vaccinurilor COVID-19 administrate în România: Pfizer/BioNTech: 95%, Moderna: 94,1%, AstraZeneca: 60%.

EFICACITATEA AstraZeneca în cazul noilor variante coronavirus din Marea Britanie și Africa de Sud

Un studiu al vaccinului AstraZeneca împotriva variantei B117, raportat pentru prima dată în Marea Britanie, a stabilit o eficacitate similară cu cea împotriva virusului original. Rezultatele studiului arată că vaccinul împotriva variantei britanice este eficient în proporție de 75%.

Eficacitatea în cazul variantei sud-africane a vaccinului AstraZeneca este mai mică, dar încă nu există suficiente date ale studiilor clinice care sa certifice acest lucru. 

Varianta B1351, cunoscută și sub numele de 501YV2, care a fost raportată pentru prima dată în Africa de Sud, are mutații în proteina Spike. Aceasta este partea virusului care se atașează de celulele umane și deschide calea infectării. O mutație poate dăuna sau nu virusului în sine, explică oamenii de știință. Alteori, mutațiile cresc periculozitatea virusului, adică îl pot face mai infecțios sau mai letal. 

Varianta este considerată mai periculoasă, deoarece se răspândește mai repede, provocând majoritatea infecțiilor cu COVID-19 în Africa de Sud. Potrivit unui studiu clinic început pe 2.000 de voluntari, niciunul dintre participanți nu a murit, nu a dezvoltat o formă severă de COVID-19, adică nu s-a îmbolnăvit grav sau nu a trebuit să fie spitalizat, ceea ce reprezintă un lucru pozitiv pentru cercetători.

CARE sunt REACȚIILE adverse posibile la vaccinul AstraZeneca

Cele mai frecvente reacții adverse raportate au fost: durere la locul injectării, dureri de cap, oboseală,  dureri musculare și articulare, febră, frisoane, greață.

Majoritatea reacțiilor adverse au fost ușoare sau moderate și au dispărut în câteva zile de la vaccinare. Comparativ cu prima doză, reacțiile adverse după cea de-a doua au fost mai ușoare și mai puțin frecvente.

Reacții adverse ce pot apărea la vaccinarea împotriva COVID-19 cu cele trei seruri administrate în acest moment în România: Pfizer/BioNTech: durere în braț la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatic; Moderna: similare cu cele de la Pfizer/BioNTech; AstraZeneca: scăderea apetitului de mâncare, dureri de cap, ameţeală, somnolenţă, greaţă și vomă, diaree, iritaţii, durere, vânătăi şi roşeaţă la locul injectării, febră, hiperhidroza, mâncărime, artralgie.

Reacții adverse ce pot apărea la administrarea COVID-19 Vaccine AstraZeneca, prezentate pe larg:

Reacții adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 persoană din 10): sensibilitate, durere, căldură, mâncărimi sau vânătaie la nivelul locului de administrare a injecției, senzație de oboseală (fatigabilitate) sau stare generală de indispoziție, frisoane sau senzație de febrilitate, durere de cap, greață (senzație de rău), durere articulară sau musculară.

Reacții adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane): umflare sau înroșire la nivelul locului de administrare a injecției, febră (>38°C), vărsături (stare de rău) sau diaree.

Reacții adverse mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane):  somnolență sau amețeli, scădere a poftei de mâncare, umflare a ganglionilor limfatici, transpirație excesivă, mâncărimi ale pielii sau erupții pe piele.

În cazul unei reacții alergice severe, trebuie un consult medical de urgență. Astfel de reacții pot include o combinație de simptome ca următoarele: senzație de leșin sau stare confuzională, modificări ale ritmului bătăilor inimii, dificultăți la respirație, respirație șuierătoare (wheezing), umflare a buzelor, feței sau gâtului, urticarie sau erupție pe piele, greață sau vărsături, durere de stomac.

CÂTE reacții ADVERSE AstraZeneca au fost raportate până în prezent în România

Într-o săptămână, de când s-a început vaccinarea COVID-19 cu serul de la AstraZeneca, pe 15 februarie 2021, au fost raportate 752 de reacții adverse după prima doză, potrivit bilanțului raportat de Comitetul de Vaccinare (CNCAV) - AICI. Dintre acestea, 18 au fost  de tip local și 734 de tip general.

O primă reacție de șoc anafilactic după vaccinarea COVID-19 s-a produs marți, 23 februarie, în cazul administrării serului AstraZeneca. Este prima reacție de tip anafilactic raportată în cadrul vaccinării împotriva COVID-19, în ultimele două luni, în România Anunțul a fost făcut de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Reacția a fost raportată la o femeie de 46 de ani, care nu știa să aibă antecedente alergice și care și-a revenit în aproximativ 7 minute, după intervenția promptă a personalului medical.

Ce CONTRAINDICAȚII are AstraZeneca?

Vaccinul ChAdOx1-S este contraindicat persoanelor cu hipersensibilitate cunoscută la una dintre substanțele ce intră în compoziția sa. De asemenea, în cazul în care la prima doză survine o reacție anafilactică, este contraindicată administrarea celei de-a doua doze. Se recomandă amânarea vaccinării în cazul persoanelor care prezintă semne și simptome de boală acută. După vaccinare se recomandă monitorizare timp de cel puțin 15 minute.

Ministerul Sănătăţii precizează că vaccinurile produse de companiile Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford pot fi administrate persoanelor care suferă de diabet, indiferent de tipul de diabet.

Ministerul Sănătății, ANUNȚ despre vaccinarea diabeticilor cu Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. Măsuri SPECIALE după imunizarea COVID-19