MENIU

Torţionarul Alexandru Vişinescu află miercuri dacă îşi va petrece următorii ani în spatele gratiilor

<p>Torţionarul Alexandru Vişinescu află miercuri dacă &icirc;şi va petrece următorii ani &icirc;n spatele gratiilor</p>

Primul torţionar adus în faţa justiţiei, Alexandru Vişinescu, va afla miercuri dacă îşi va petrece următorii ani în spatele gratiilor. Acesta a fost condamnat în primă instanță la 20 de ani de închisoare. 

După aproape 60 de ani de la comiterea faptelor, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, în primă instanţă pentru crime împotriva umanităţii. Miercuri acesta va afla sentinţa definitivă.

După Alexandru Vişinescu, Ion Ficior este al doilea torţionar trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii. Fost comandant la Penitenciarul Periprava, el este acuzat de moartea a peste 100 de deţinuţi, care ar fi fost bătuţi crunt, înfometaţi şi lipsiţi de tratament medical.

În prezent, mai trăiesc aproximativ 35 de torţionari, pe care victimele aşteaptă să îi vadă pedepsiţi. Una dintre personalităţile politice care au fost încarcerate la Râmnicu Sărat a fost Corneliu Coposu, închis într-un regim sever de izolare.

Florian Cormoş este un alt torţionar suspectat că a înfometat şi bătut deţinuţi. Fost comandant al lagărului Columbia de la Cernavodă, el ar fi torturat până la moarte 115 persoane.

Şi Constantin Istrate, fost comandant la penitenciarul Gherla, este suspectat că a instaurat un regim de detenţie atât de brutal încât peste 200 de condamnaţi politici şi-au pierdut viaţa.