MENIU

Cel mai bun tort de mere pe care l-ai mâncat până acum. De post. Iată reţeta

Mai sunt câteva zile până la Sărbătorile Pascale, iar cei care ţin post, şi nu numai, pot prepara un delicios tort de mere. 

Acest tort de mere va transforma masa familiei tale într-una de sarbatoare, indiferent de perioada anului.  Aroma inconfundabilă a merelor coapte este un argument în plus pentru care merită să alegi un tort de mere de post pentru desertul tău şi a celor dragi.

Ingrediente 

6-7 mere mari
200 g faină albă
175 g faină de grâu integrală
250 ml apă minerală
200 g zahăr brut plus încă 4 linguri pentru topit
75 ml ulei de cocos lichid
1 plic praf de copt
1 mână de stafide
scorţisoară
miez de nucă
cremă de cocos pentru frişcă vegetală – opţional

Mod de preparare 

În cratiţa în care se va coace tortul, se topesc cele 4 linguri de zahăr brun, la foc mic. Când zahărul a devenit lichid, se caramelizează pereţii acesteia. Se ia oala de pe foc şi se lasă să se răcorească.
Merele se curaţă de coajă şi se elimină mijlocul cu seminţe, apoi se taie felii de grosimea unui deget. Se aşează feliile de măr în cratiţa tapetată cu zahăr caramelizat, una lânga alta. După ce ai acoperit fundul cratiţei, pune şi celelalte felii deasupra, în aşa fel încât ele sa formeze un strat uniform.
Peste feliile de măr, pune din loc în loc câte puţin ulei de cocos lichid (2-3 linguri în total), presară scorţisoară, o mână de stafide, miez de nucă tăiat mărunt.
Se bagă cratiţa cu mere la foc mediu, în cuptorul preîncălzit, pentru 20 de minute. În timp ce merele se înmoaie, vei pregăti blatul de pandişpan.
Într-un castron, se pun toate ingredientele lichide pentru blat (apa minerala şi cei 75 de ml de ulei de cocos), se adaugă cele 200 de grame de zahăr şi se amestecă cu un tel până când zahărul se topeşte.
Separat, se amestecă făina integrală şi cea albă cu praful de copt, apoi se presară amestecul de făină peste ingredientele lichide, puţin câte puţin, amestecând continuu cu un tel. Se adaugă mixul peste merele cu scorţişoară şi stafide, apoi se dă cratiţa la cuptor la foc mediu până când se umflă, se rumeneşte puţin şi trece testul cu scobitoarea.
Când tortul este gata, se răstoarnă pe un platou cu tot cu cratiţă şi se lasă să se răcorească puţin.

Dupa circa 30 de minute se poate ridica cratiţa. După ce tortul s-a răcit, se ornează după gust cu frişca vegetală şi se dă la frigider pentru două ore înainte de servire.

Mai multe articole despre:
reţetă tort de mere