MENIU

"Tomatele banană" şi "castravetele exploziv", inventate la Buzău. De ce se numesc aşa

Tomatele tip banană sau lămâie, ori castravetele exploziv, pentru diabetici, sunt câteva dintre produsele pentru care zeci de producători agricoli din ţară au luat cu asalt Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Au profitat de ziua porţilor deschise pentru a se interesa de soiurile speciale create de cercetătorii buzoieni, pe care şi le doresc cât mai repede în grădinile proprii.

Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău este renumită printre legumicultori drept principalul furnizor de seminţe pentru legume româneşti. Cercetătorii de aici îmbunătăţesc soiurile locale şi scot tot timpul linii noi de legume. Astfel, familia tomatelor s-a îmbogăţit recent cu câteva soiuri galbene, în formă de banană sau lămâie.

Cercetătorii staţiunii au în lucru peste 1.200 de soiuri de tomate, iar cele galbene sunt rodul unui lung proces de ameliorare. Zeci de producători agricoli au fost curioşi să afle mai multe date despre castraveţii pentru diabet, soiuri aduse din America Latină şi adaptate zonei noastre, prin încrucişări cu soiuri autohtone.

Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău este o unitate strategică de cercetare şi dezvoltare pentru zona bazinului legumicol Buzău şi a judeţelor limitrofe. Instituţia are în structura sa un număr de 63 de angajaţi, dintre care 13 sunt cercetători în horticultură.