MENIU

Tomatele autohtone, ÎNGROPATE de importuri - Cum este acaparată România de MAFIA legumelor

Tomatele autohtone, ÎNGROPATE de importuri - Cum este acaparată România de MAFIA legumelor

Avem cele mai ieftine roșii din Uniunea Europeană la poarta fermei, dar importăm din ce în ce mai mult la prețuri mari. Din păcate, aceasta este realitatea dureroasă care îi îngroapă pe producătorii români. Fermierii de la noi ajung să-și vândă marfa pe nimic din cauza importurilor masive vândute sub etichetă falsă. 

Într-un sat din județul Ialomița, această familie a pornit cu încredere o afacere cu tomate. Tinerii fermieri cultivă roșii în seră, pe care le vând apoi în hypermarket. Din păcate, sunt nevoiți să se lupte zilnic cu mafia legumelor de import, care vinde produse cu etichetă falsă, la prețuri de nimic.

„Din afară vin roșii, vinete, ardei cu etichetă românească. Roșia vine cu eticheta produs in România, cu un leu. Pentru că subventiile acolo sunt destul de mari si producatorul este stimulat o data pt productie, o data pt vanzare. noi avem doar pt stmularea productiei si practic se opreste aici”, spune Roxana Roșculeț, fermier în județul Ialomița.

În lipsa unor ajutoare, producătorii români ajung să-și vândă marfa, la poartă, cu prețuri foarte mici.

CÂT COSTĂ UN KILOGRAM DE ROȘII ÎN ROMÂNIA

România: 1 kilogram de roșii, de la fermă: 0,49 euro (sursa: Realitatea PLUS)

Așa se face că țara noastră vinde kilogramul de roșii la cel mai mic preț din Uniunea Europeană, mai puțin de 50 de cenți.

CÂT COSTĂ KILOGRAMUL DE ROȘII ÎN U.E.

Cehia: 1,72 euro
Franța: 1,57 euro
Ungaria: 0,76 euro
Spania: 0,7 euro

Prețul mediu în U.E.: 1,02 euro (sursa: Realitatea PLUS)

„Niciun supermarket nu poate să-mi dea mie 3 lei pe kg daca într-o piață este 1 leu 50 sau un leu. Nu are cum, pentru că piata libera dicteaza pretul”, mai spune Roxana Roșculeț.

Și așa a ajuns România să importe, numai anul trecut, peste 90 de mii de tone de roșii. Cumpărăm de la străini și din ce în ce mai multe cereale. În primele 5 luni ale anului am importat peste 57 de mii de tone. 

CÂTE ROȘII ȘI CEREALE A IMPORTAT ROMÂNIA

Roșii, în 2020: 90,7 mii tone
Cereale, ianuarie-mai 2021: 57,1 mii tone 

(sursa: Realitatea PLUS)