MENIU

Toată lumea ştie că pe 8 Martie este Ziua Femeii, însă Ziua Bărbatului pe ce dată se sărbătoreşte?

Ziua Internațională a Femeii, cunoscută ca Ziua Femeii, este sărbătorită anual pe data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în lume. Multă lume nu ştie însă pe ce dată se sărbătoreşte Ziua Bărbatului. 

În urmă cu doi ani, preşedintele Klaus Iohannis a semnat un decret privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului.

Actul normativ are drept scop eliminarea discriminării dintre femei şi bărbaţi şi creşterea gradului de conştientizare privind concilierea vieţii de familie cu viaţa profesională.

Sărbătorirea Zilei Femeii şi a Zilei Bărbatului este un prilej pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre sexe, de a evidenţia realizările şi contribuţiile lor la comunitate, familie, căsătorie şi prezentarea unor modele de urmat, se arată în expunerea de motive a legii.

Potrivit documentului, Ziua Femeii nu trebuie confundată cu Ziua Mamei, iar Ziua Bărbatului cu cea a Tatălui.

Ziua Mamei se sărbătoreşte în prima duminică din luna mai, anul acesta având loc pe 6 mai, în timp ce Ziua Tatălui este în a doua duminică din luna mai, mai exact pe 13 mai 2018.

Ziua Tatălui și Ziua Mamei au fost legiferate ca sărbători în România începând cu anul 2010. Legea cu privire la aceste două sărbători a fost aprobată de Senatul României în luna iunie 2009 unui grup de parlamentari români, printre care Ludovic Orban, Mircia Giurgiu și Liana Dumitrescu. Pe 29 septembrie 2009, legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților. Ziua Tatălui a fost sărbătorită oficial, pentru prima dată în România, în data de 9 mai 2010 (în a doua duminică a lunii mai). Anul acesta ziua tatălui se sărbătorește în 13 mai 2018. Datele calendaristice în care se va sărbători ziua tatălui sunt următoarele: 12 mai 2019, 10 mai 2020, 9 mai 2021, 8 mai 2022, 14 mai 2023, 12 mai 2024 și 11 mai 2025.