MENIU

Titus Corlățean: Autorităţile elene joacă un joc extrem de riscant. Lucrurile sunt mult mai grave

<p>Titus Corlățean: Autorităţile elene joacă un joc extrem de riscant. Lucrurile sunt mult mai grave</p>

Senatorul PSD, Titus Corlățean, fost ministru de Externe, a declarat, joi, că "autorităţile elene joacă un joc extrem de riscant" cu Uniunea Europeană, Banca Centrală și Comisia Europeană, în contextul ultimelor demersuri efectuate împotriva politicilor de austeritate. Corlățean consideră că Executivul de la Atena "dacă are totuși o anumită responsabilitate" va înțelege că acest joc "nu poate merge până la capăt", riscând, în caz contrar, să producă consecințe seriose care, precizează Corlățean, nu sunt de dorit în Uniunea Europeană.  

"Autorităţile elene joacă un joc extrem de riscant. Dincolo de principiul care poate părea şi e corect generos împotriva politicilor de austeritate, lucrurile sunt mult mai serioase aici, mult mai grave. Chiar şi jocul ăsta de a arăta pisica Uniunii Europene, Băncii Centrale, Comisiei Europene, mergem la ruşi şi la Putin şi ne obţinem de acolo resursele e un joc fals, pentru că ruşii nu au bani pentru a face gesturi de generozitate în clipa de faţă, nici măcar pentru Grecia", a declarat Titus Corlățean, potrivit RFI. 

În acest sens, Titus Corlățean a punctat faptul că "dacă Guvernul acesta are totuşi o anumită responsabilitate, va înţelege că jocul ăsta poate să ţină până la un anumit moment, dar nu poate merge până la capăt".

"Dacă Grecia, care este pe marginea acestei prăpăstii de a intra în incapacitate de plată, ceea ce înseamnă că va avea mari dificultăţi în a-şi asigura resursele energetice, în a plăti salariile în administraţie, în a plăti poliţiştii de pe stradă, lucrurile astea cred că vor cântări în ultima secundă sau sper să cântărească în ultima secundă, pentru că n-ar fi în interesul populaţiei din Grecia în primul rând, iar dacă Guvernul acesta are totuşi o anumită responsabilitate, va înţelege că jocul ăsta poate să ţină până la un anumit moment, dar nu poate merge până la capăt. Altfel, vor suferi consecinţe foarte-foarte serioase şi nu cred că este bine în Uniunea Europeană să avem astfel de cazuri. Doamne fereşte, se mai pot molipsi şi alţii!", a mai spus fostul ministru de Externe.

Premierul grec, Alexis Tsipras, efectuează, joi și vineri, o vizită în Rusia, însoţit de mai mulţi miniştri, pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin.

Totodată, Eurogrupul se reuneşte joi, pentru a continua negocierile unui acord cu privire la datoria elenă. În cazul unui default al Greciei, ţara ar putea ieşi din zona euro şi chiar din Uniunea Europeană.