MENIU

TINERI ROMÂNI, STAGIARI ÎN INSTITUŢIILE EUROPENE

Salariul de cel puţin 4000 de euro pe lună, scutit de taxe şi impozite? Nu e de mirare că tot mai mulţi tineri români îşi doresc să devină funcţionari europeni. Primul pas spre slujba de vis este însă un stagiu de pregătire în instituţiile europene.
Text montaj
Andrei Ştefan Enghiş este coordonatorul stagiarilor din acest an de la Comitetul Regiunilor, instituţie europeană care reuneşte reprezentanţi ai administraţiilor din ţările Uniunii Europene. A studiat în străinătate, dar şi-a dat seama că are nevoie de experienţă profesională în una din instituţiile europene.

sincron cas. R 2345, Andrei Ştefan Enghiş, stagiar Comitetul Regiunilor UE
TC 19:44 - 19:59 A face un stagiu în cadrul instituţiilor europene este un plus la CV şi este un plus în cadrul experienţei profesionale pe care o acumulează o persoană

Ca stagiar, Andrei primeşte lunar 1000 de euro, suficient pentru cheltuielile curente. După cele câteva luni stagiu însă, el trebuie să se decidă dacă se întoarce sau nu în România.

sincron cas. R 2345, Andrei Ştefan Enghiş, stagiar Comitetul Regiunilor UE
TC 25:28 - 25:41 Nu exclud ideea de a mă întoarce în România, însă ceea ce îmi doresc este ca în momentul în care s-ar întâmpla să mă întorc să pot să fac ceva care îmi permite să avansez din punct de vedere profesional

Dana Andreica, specializată în drept european, a obţinut şi ea un stagiu la Comitetul Regiunilor din Uniunea Europeană. Visează deja să intre în rândul funcţionrilor europeni.

sincron cas. R 2345, Dana Andreica, stagiar Comitetul Regiunilor UE
TC 32:40 - 32:50 Nu îmi doresc să rămân la acest nivel, să mă plafonez. Mi-ar plăcea foarte mult să lucrez în instituţiile europene

Există şi stagii neremunerate, dar tinerii români acceptă să petreacă cinci - şase luni în mijlocul funcţionarilor europeni pe propriii bani, ca să-şi poată trece în CV experienţa europeană.

sincron cas. R 2345, Iuliana Pricop, stagiar Observatorul pieţei unice UE
TC 30:09 - 30:12 MUSCĂ TC 28:36 - 28:45 Eu fac un stagiu neremunerat MUSCĂ Acest stagiu este o experienţă formidabilă, de ce, pentru că în primul rând programul de stagiu este foarte bine organizat.
Caseta
Tip caseta: VTR Nr. caseta: 268B T.C.: 3:10 - 4:46Durata1:36Sunet:
Headline
Mai multe articole despre:
null