MENIU

Timbrul de mediu, schimbat de Ministerul Mediului după decizia Curții Europene de Justiție

TIMBRUL DE MEDIU, ILEGAL. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat, luni 13 iunie, că a luat act de decizia definitivă a Curții Europene de Justiție (CJUE) și că a constituit un grup de lucru care analizează modificarea legislației existente, în concordanță cu reglementările naționale și europene în vigoare.

TIMBRUL DE MEDIU, ILEGAL. Ministerul Mediului spune că, după identificarea și implementarea soluției optime, "care să respecte principiul "poluatorul plătește", va stabili modalitatea prin care cetățenii își vor putea recupera sumele plătite în baza OUG 9/2013.

TIMBRUL DE MEDIU, ILEGAL. În interpretarea Ministerului Mediului, "CJUE declara ca nu se opune ca un stat membru sa instituie o taxa pe autovehicule care se aplica autovehiculelor rulate importate, cu ocazia primei inmatriculari in acest stat membru si autovehiculelor deja inmatriculate in statul membru respectiv, cu ocazia primei transcrieri in acelasi stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urma".

TIMBRUL DE MEDIU, ILEGAL.  Ministerul Mediului arata ca CJUE „se opune ca statul membru respectiv sa scuteasca de aceasta taxa autovehiculele deja inmatriculate pentru care a fost platita, dar nu a fost restituita o taxa in vigoare anterior declarata incompatibila cu dreptul Uniunii".

Taxa auto a fost declarată ILEGALĂ. Ce trebuie să faci ca să-ţi iei banii înapoi

TIMBRUL DE MEDIU, ILEGAL. Proprietarii care și-au înmatriculat mașinile după 2013 și au fost nevoiți să plătească timbrul de mediu trebuie să dea în judecată Administrația Finanțelor Publice unde au achitat suma.

TIMBRUL DE MEDIU, ILEGAL. Proprietarii care au început procedurile de înmatriculare, dar nu au plătit încă timbrul de mediu, au două variante de rezolvare a situației. Pentru că, în acest moment, legislația din România nu a abrogat taxa, proprietarii trebuie fie să plătească banii și să și-i recupereze ulterior, fie să obțină o sentință judecătorească prin care statul să fie obligat să primească dosarul fără chitanța respectivă.

TIMBRUL DE MEDIU, ILEGAL. Chiar dacă decizia Curții Europene este definitivă, funcționarii români nu au încă o lege internă care să abroge timbrul de mediu, așadar nu pot primi dosarul decât dacă acesta conține chitanța sau decizia judecătorească pe numele dumneavoastră.

TIMBRUL DE MEDIU, ILEGAL. După terminarea procesului, banii se vor recupera integral, în termen de 45 de zile de la depunerea sentinței definitive, la sediul Finanțelor, explică avocatul Coltuc.

TIMBRUL DE MEDIU, ILEGAL. 'Ordonanța nr. 8, care face referire la plata în tranșe, nu se aplică timbrului de mediu, pentru că face referire doar la cele trei taxe declarate deja incompatibile cu Dreptul Uniunii Europene, respectiv taxa de primă înmatriculare, taxa pe poluare și taxa pe emisii poluante', specifică avocatul Coltuc. Curtea Europeană de Justiție are în lucru și o cauză privind această ordonanță, iar judecătorii se vor pronunța în 30 iunie pe marginea legalității acesteia.

TIMBRUL DE MEDIU, ILEGAL.  Cea mai simplă și rapidă metodă este aceea de a plăti timbrul de mediu. Imediat după înmatriculare, proprietarii se pot îndrepta, în instanță, împotriva Administrației Finanțelor Publice. Potrivit avocaților, procesele durează aproximativ 6 luni, incluzând și recursul, după care banii vor fi restituți, potrivit Agerpres.

TIMBRUL DE MEDIU, ILEGAL. Situaţia este similară şi pentru mașinile care urmează să fie înmatriculate. Proprietarii care încă nu au început demersurile pentru întocmirea dosarului de înmatriculare au la îndemână cele două variante de mai sus.

Mai multe articole despre:
taxa auto timbrul de mediu