MENIU

TikTok, o problemă de siguranță națională. Președintele ANCOM: „Datele sunt folosite de alte guverne”

TikTok, o problemă de siguranță națională

Într-o lume în care aplicațiile mobile domină traiul nostru cotidian, preocuparea cu privire la confidențialitatea și securitatea datelor este tot mai importantă. Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Pavel Popescu, vine cu un avertisment privind riscurile pe care le implică populara aplicație TikTok.

Pavel Popescu, atrage atenția asupra riscurilor asociate aplicației TikTok și recomandă interzicerea utilizării acesteia pe telefoanele angajaților statului. Potrivit oficialului ANCOM, TikTok utilizează datele într-un mod negativ, ceea ce poate pune în pericol confidențialitatea și securitatea informațiilor personale. Mai mult, Popescu afirmă că populara aplicație este văzută din prisma specialiștilor instituției drept o problemă de siguranță națională, aceștia având dovezi tehnice că datele sunt folosite în niște servere de alte guverne.

 „Există dovezi clare că acea aplicație folosește datele într-un mod negativ. TikTok este o problemă de siguranță națională. Este o aplicație nu doar nocivă, dar mai mult de atât, există dovezi tehnice că datele se duc și sunt folosite în niște servere de alte guverne”, a spus Pavel Popescu îăn cadrul unei intervenții TV.

Apelul vicepreședintelui ANCOM către cetățeni este să evite descărcarea și utilizarea aplicației, subliniind că aceasta nu oferă avantaje și prezintă riscuri semnificative pentru securitatea informațiilor. În plus, Pavel Popescu a sugerat interzicerea utilizării TikTok pe dispozitivele mobile ale personalului din administrația publică din România.

Proprietara unui supermarket din Anglia s-a plâns că e discriminată pentru că e româncă, după ce localul a primit zero la igienă și siguranță alimentară

Întrebat dacă susține interzicerea aplicației TikTok pe telefoanele guvernamentale, Pavel Popescu a răspuns afirmativ, evidențiind necesitatea unei decizii politice curajoase în această direcție.

„Cu siguranță. Este o decizie care se ia politic, care nu mă privește în momentul de față. Ce pot să vă spun este că avem nevoie de curaj. Platformele sociale s-au transformat într-o mare de content imposibil de manageriat”, a subliniat vicepreședintele ANCOM.

De asemenea, vicepreședintele ANCOM a adăugat că autoritatea nu are capacitatea de a închide site-uri peste noapte și nu își asumă un rol de cenzor al conținutului online.

„Nu avem putere și nici bază să dăm site-urile jos. ANCOM nu închide site-uri peste noapte, nu dă jos postări din online”, a concluzionat Pavel Popescu.

Rectorul Babeș Bolyai, despre revoluția tehnologică și creierul uman: "În 5-10 ani oamenilor li se vor face implanturi cerebrale"

Reacția TikTok la afirmațiile președintelui ANCOM

În urma declarațiilor vicepreședintelui ANCOM, reprezentanții agenției care colaborează cu TikTok în România au dorit să prezinte punctul de vedere al companiei:

„Niciun guvern nu are acces la datele utilizatorilor noștri și investim 12 miliarde de euro în Proiectul Clover, un proiect lider în industrie, care va asigura stocarea datelor utilizatorilor europeni în Europa, cu monitorizări și verificări independente de către experții în securitate cibernetică de la NCC Group. Primul nostru centru de date european este deja operațional în Irlanda. Suntem disponibili să ne întâlnim cu oficialii pentru a discuta orice îngrijorare și pentru a corecta percepțiile greșite", au transmis reprezentanții TikTok România.

Vecinul lui Iohannis din Sibiu își vinde casa. Câți bani trebuie să plătească cei care vor să se învecineze cu președintele 

Mai multe articole despre:
tiktok aplicatie ancom siguranta nationala servere