MENIU

Tibi Uşeriu, despre TRAGEDIA DIN RETEZAT: "La nivelul 5, 100% mori. La noi nu se respectă niciodată"

Munții sunt imprevizibili, mai ales pe timp de iarnă. Deși aveau experiență și erau bine echipați, avalanșa produsă în Retezat i-a ucis pe copiii de aur ai alpinismului, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, de 13 şi 14 ani.

Deși salvamontul a anunțat că sâmbătă e risc mare de avalanșă, tatăl Getei, alpinistul Ovidiu Popescu, organizatorul excursiei, a decis continuarea traseului.

 Tiberiu Ușeriu, alergător de anduranță și un ultramaratonist român, atrage atenția că inconștiența ucide, iar din această tragică experiență trebuie să învățăm că “și nouă ni se poate întâmpla”.

“La noi nu se respectă niciodată avertizările, toţi cred că nouă nu ni se întâmplă, că putem gestiona situaţia. (...) Cred că responsabilitatea revine în întregime celui care a organizat expediţia. Cred că a fost avertizare de gradul cinci, deja de la gradul trei e pericolul mare să te aventurezi. Gradul cinci înseamnă aproape că 100% mori. (...) Eu cred că deja se trece la inconştienţă”, a declarant sportivul Tibi Uşeriu pentru Mediafax.

În paralel, un alt grup, de 51 de persoane, făcea o dumeţie în aceeaşi zonă. La un moment dat, cele două grupuri de turişti s-au întâlnit pe traseul către creastă.

”Au luat-o pe traseul acela, era zonă de avalanşă clar şi evenimentul s-a produs”, a povestit un bărbat care a alertat autorităţile, membru al grupului de 51 de turişi.

Potrivit anchetei, copiii au murit ca urmare a faptului că s-au lovit de stânci și nu purtau cască.

Dor Geta Popescu, unul dintre cei doi copii decedaţi, deţinea opt recorduri mondiale de vârstă. Tatăl ei îi era mentor, însoţind-o adeseori pe traseele montane. Şeful Salvamont Zărneşti, Ioan Pivodă, a declarat corespondentului Mediafax că nu a apreciat niciodată faptul că Ovidiu Popescu, îşi supunea fetele, Dor Geta şi Crina Coco Popescu, unor riscuri prea mari pentru nişte copii doar de dragul performanţei.