MENIU

Știți câți kilometri de șosea de mare viteză s-au construit în ultimul deceniu în România? :)

România nu trece provocarea celor 10 ani la autostrăzi. Din 2009 până acum, Compania de Drumuri a construit doar 500 de kilometri de șosea de mare viteză. Asta, în timp ce alte state europene au construit mii de kilometri. 

50 de kilometri în 365 de zile. Așa s-au construit autostrăzile în ultimii zece ani în țara noastră.

În ritmul actual, am avea nevoie de încă 40 de ani pentru a avea o rețea de autostrăzi de 3.000 de km. În 2009, România avea 263 de km de șosea de mare viteză, iar azi avem puțin peste 800. 

"Suntem pe celebra autostradă urbană, continuarea șoselei de mare viteză care leagă Bucureștiul de Ploiești. Companiei de Drumuri i-a luat șase ani să termine cei șase km ai șoselei. Aceasta e una dintre explicațiile pentru care noi am construit atât de puțin în cei 10 ani", a explicat reporterul Realitatea TV, Alex Vlădescu.

Aici, autoritățile au dat vina pentru întârzierea uriașă pe legislația privind exproprierile. Autostrada Transilvania e un alt exemplu. Contractul pentru porțiunea Brașov-Borș a ajuns la Bechtel, în 2004. Zece ani mai târziu, timp în care statul român a cheltuit peste 1,2 miliarde de euro, contractul a fost reziliat. Bechtel construise cinci km pe an, la un preț imens. În final, lucrările au fost abandonate.

În timp ce noi ne lăudăm cu sute, alte state numără mii de km de autostradă. De exemplu, Polonia avea acum zece ani aproape 1.290 de kilometri de șosea de mare viteză. Anul acesta îi găsește pe polonezi cu peste 3.600 de km. Nouă, CNAIR ne promite 120 de km pentru acest an, cu 20 mai mulți față de anul trecut, când compania a atins doar jumătate din ținta propusă.

Mai multe articole despre:
România şosea șosea de mare viteza