MENIU

Suspiciuni grave, rușii ar fi furat obiecte de tezaur cultural de pe vremea lui Ștefan cel Mare, din Muzeul Herson

Ministrul român al Culturii, Lucian Romașcanu, a cerut omologului său ucrainean Olexandr Tkachenko, lămuriri legate de informațiile că pisaniile moldovenești ale lui Ștefan cel Mare, expuse în Muzeul de Istorie al orașului Herson, ar fi fost furate de trupele sau autoritățile ruse.

„Urmare semnalelor din presă privind posibilul furt al pisaniilor moldovenești ale lui Ștefan cel Mare din muzeul de istorie al orașului Herson de către agresorii ruși, am avut  o discuție telefonică cu ministrul ucrainean al culturii, Olexandr Tkachenko. I-am transmis situația semnalată de presa din România, detalii despre pisanii și am primit promisiunea că vom avea o informație oficială cât de curând”, a transmis Lucian Romașcanu, potrivit Obiectiv de Suceava.

Ministrul ucrainean al Culturii a precizat că din informațiile pe care le are, există astfel de indicii, însă situația confuză din zona face greu de verificat situația exactă.

 

„Despre situația din Herson, având în vedere situația de acum de pe teren, nu există informații certe dar avem promisiunea unei verificări a celor semnalate de noi cât de curând posibil. I-am reiterat promisiunea de a ajuta la evacuarea și păstrarea patrimoniului ucrainean aflat în pericol urmând să analizeze și să revină cu solicitări concrete”, a mai spus Romașcanu.

 

Pisaniile moldovenești ale lui Ștefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson și duse în Crimeea de către armata lui Putin, potrivit lui Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei.

Mai multe articole despre:
pisaniile lui stefan furt rusi muzeu razboi ucraina