MENIU

Testul online care îi ajută pe tineri să afle dacă RISCĂ un infarct sau un atac cerebral

 Un test disponibil pe internet îi poate ajuta pe tineri să îşi afle riscul de a dezvolta boli cardiovasculare la vârsta mijlocie - la timp pentru a face schimbări în ceea ce priveşte stilul de viaţă astfel încât să fie minimizată posibilitatea apariţiei unui infarct sau a unui atac cerebral - conform unui studiu realizat în Statele Unite, citat luni de Reuters. 

O echipă de oameni de ştiinţă a examinat acurateţea rezultatelor obţinute în urma completării sondajului online ''Healthy Heart Score'', disponibil la adresa: https://healthyheartscore.sph.harvard.edu/ , care ia în calcul mai mulţi factori ce ţin de stilul de viaţă şi care pot influenţa riscul de boli cardiovasculare: fumatul, greutatea corporală, nivelul de activitate fizică, consumul de alcool, de fructe, legume, cereale integrale şi nuci, băuturi îndulcite cu zahăr şi carne roşie şi procesată, scrie Agerpres. 

Acest instrument a funcţionat ''moderat de bine'' pentru prezicerea riscului de boli de inimă în cazul unui grup format din aproape 5.000 de persoane adulte, monitorizate timp de aproape două decenii, începând din jurul vârstei de 20 de ani, au notat cercetătorii în cadrul studiului publicat în ''JAMA Internal Medicine''.

''Nu este surprinzător că factorii din 'Healthy Heart Score' - dieta, exerciţiul fizic, fumatul, alcoolul şi indexul de masă corporală - prezic bolile de inimă din viitor'', susţine autoarea principală a studiului, doctor Holly Gooding de la Şcoala de Medicină Harvard Medical School şi de la Spitalul pentru Femei Brigham din Boston, Statele Unite. ''Ceea ce este surprinzător este modul eficient în care factorii ce ţin de stilul de viaţă, calculaţi înainte de împlinirea vârstei de 30 de ani, pot prezice riscul de boli de inimă, chiar şi la tinerii adulţi care nu prezintă alţi factori de risc pentru boli de inimă, precum hipertensiune, colesterol mărit şi diabet'', a precizat Gooding pentru sursa citată.

Oamenii de ştiinţă au testat acest instrument folosind informaţii colectate timp de 25 de ani în cadrul studiului ''Riscul de Dezvoltare de Boli Arteriale Coronare la Tinerii Adulţi (''Coronary Artery Risk Development in Young Adults - CARDIA)''.

Participanţii aveau, în medie, 25 de ani când s-au alăturat acestui studiu. Dintre cei 4.893 de subiecţi, 427 - sau circa 9% - prezentau cel puţin un factor de risc clinic pentru boli de inimă, precum hipertensiune, colesterol mărit sau diabet.

Jumătate dintre persoanele cuprinse în cercetare au fost monitorizate timp de aproape trei decenii.

În timpul studiului, 64 dintre femei au avut în total 69 de evenimente asociate bolilor de inimă, precum infarct sau atacuri cerebrale. Acest lucru se traduce printr-un risc anual de 0,9 evenimente la fiecare 1.000 de femei. În aceeaşi perioadă, 99% dintre bărbaţi au avut în total 104 evenimente, riscul anual calculat fiind de 1,75 la fiecare 1.000 de bărbaţi.

La începutul studiului, numai una din patru persoane care au avut ulterior un eveniment cardiac au prezentat factori de risc evidenţi, precum hipertensiune sau diabet. Însă grupul care s-a confruntat cu evenimente precum infarct şi atacuri cerebrale a obţinut cele mai slabe scoruri în cadrul sondajului ''Healthy Heart Score'', la începutul studiului.

Una dintre limitările cercetării este faptul că majoritatea factorilor au fost evaluaţi prin instrumentul disponibil online completat pe baza autoevaluării, nu pe informaţii obiective, colectate de medici, precizează autorii.

Mai multe articole despre:
sănătate test infarct atac cerebral