MENIU

Testul care îţi spune când o să faci atac de cord sau accident cerebral

Testul care îţi spune când o să faci atac de cord sau accident cerebral

Oamenii de stiinta au dezvoltat un calculator care poate prezice varsta la care o persoana va suferi primul atac de cord sau primul accident cerebral, anunta Serviciul National de Sanatate (NHS) din Marea Britanie.

Calculatorul compara varsta reala a unei persoane cu varsta inimii, luand in considerare informatii despre stilul de viata, inclusiv inaltime si greutate, scrie ziare.com.

In cadrul testului, o persoana trebuie sa introduca anumite date, inclusiv varsta, inaltimea, greutatea, chiar si codul postal, dar si valoarea tensiunii, sa mentioneze daca a luat medicamente pentru tensiune arteriala si nivelul colesterolului. Alte date necesare sunt legete de fumat, diabet, artrita reumatoida, insuficienta renala cronica sau fibrilatie atriala. Apoi trebuie sa raspunda la cateva intrebari pentru a se crea un istoric medical al omului respectiv.

Folosind informatiile, calculatorul genereaza o varsta a inimii, dar si cat de mult mai are persoana respectiva pana cand poate suferi un atac de cord sau accident cerebral. Se estimeaza si riscul ca omul respectiv sa sufere un atac de cord in urmatorii zece ani.