MENIU

Teste rapide în școli - CUM și CÂND trebuie raportate rezultatele. Precizări de la DSP

Precizări de la DSP privind raportarea testelor rapide din școli

Conducătorii instituţiilor şcolare au obligaţia să asigure instruirea personalului cu privire la raportarea rezultatelor testelor rapide efectuate în instituții, desemnând persoane responsabile pentru completarea datelor şi transmiterea acestora, informează Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București. Rezultatele trebuie trimise în 24 de ore de la preluarea probelor. 

Rezultatele testelor rapide antigen SARS-CoV-2 trebuie raportate pe platforma dsp.g4d.ro.

”Platforma dsp.g4d.ro a fost creată şi implementată de DSPMB în colaborare cu societatea civilă, de la momentul apariţiei Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 2240/2020, de modificare a Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1829/2020, care stabileşte obligativitatea raportării tuturor rezultatelor testelor rapide antigen SARS-CoV-2. În această platformă s-au raportat încă de la începutul lunii ianuarie testele rapide efectuate în toate unităţile medicale / cabinete medicale / centre rezidenţiale/ laboratoare/ unităţi închise de tip penitenciar. Potrivit procedurii privind raportarea rezultatelor testelor rapide antigenice SARS-COV-2 şi de utilizare a platformei, comunicată de DSPMB către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, conducătorul unităţii şcolare are obligaţia să asigure instruirea personalului cu privire la raportarea acestor rezultate, desemnând persoane responsabile pentru completarea unor date într-o machetă de tip Excel, reglementată prin procedură, şi transmiterea acesteia în platforma dsp.g4d.ro”, se arată într-un comunicat al instituției. 

Rezultatele raportate de școli vor fi  încărcate de reprezentanţii DSPMB în aplicaţia informatică CORONA FORMS.

Răspunderea pentru corectitudinea transmiterii datelor cuprinse în machetă revine persoanei care le-a completat, DSPMB preia, centralizează şi încarcă datele în aplicaţia informatică CORONA FORMS. Unităţile şcolare nu trebuie să transmită către DSPMB acordul părintelui pentru recoltarea probei şi nici un alt document întocmit în vederea recoltării”, mai precizează sursa citată.

Un test efectuat de un elev în cadrul unui cabinet medical din afara unităţii şcolare nu se raportează de către şcoală, mai arată instituția. 

Testarea rapidă se face dacă:
 - Preşcolarii, elevii, personalul din cadrul unităţii de învăţământ care prezintă simptomatologie specifică metodologiei INSP;
 - Contacţii direcţi ai unui caz confirmat pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, stabiliţi în urma anchetei epidemiologice efectuată de către DSPMB. 

DSPMB a pus la dispoziţia unităţilor şcolare un număr de telefon pentru informații suplimentare - 0757.077.287 şi o adresă de email - info.rapid@dspb.ro.