MENIU

Testarea OBLIGATORIE pentru COVID-19 a persoanelor din străinătate care intră în România, decisă de Guvern! Anunțul lui Nelu Tătaru 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății Foto: Inquam Photos

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, miercuri dimineață, că România ia în calcul să introducă testarea obligatorie pentru COVID-19 a persoanelor care vin din străinătate. Decizia finală va fi luată de Guvern, propunerea ministrului urmând să fie făcută Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

 

„Avem în discuție la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică, urmând să propunem CNSU și Guvernului o astfel de decizie”, a răspuns ministrul Sănătății.

Varianta principală care se discută este solicitarea unui test care nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore.

Întrebat dacă se va solicita un test la intrarea în ţară sau se vor putea face teste după ajungerea în România, Tătaru a explicat că „în acest moment avem in  plina discutie prima variantă, in care sa avem un test nu mai vechi de 72 de ore. Dar avem și varianta în care se pot testa ajungând aici in carantina pana cand află rezultatul. Discutăm și cea de-a doua variantă”. 

Ministrul a mai spus că testarea va fi doar în cazul persoanelor care vin din ţările de pe „lista galbenă” şi care au un indice de îmbolnăvire mai mare decât al României: din „cele pe care le avem pe listă si care au un indice mai mare decat tara respectivă”.

Despre costul acestui test obligatoriu la intrarea în România, Nelu Tătaru a precizat că „acel care se întoarce în țară”.

În acest moment nu au fost oferite detalii despre o listă a țărilor pentru care va fi obligatorie testarea, în momentul în care cei din aceste state vor intra în România.

Nelu Tătaru a făcut acest anunț în timpul vizitei pe care a făcut-o în dimineața zilei de miercuri, 23 septembrie, la primul centru modular pentru copiii cu boli grave de la Institutul Clinic Fundeni. Ministrul Sănătății a fost însoțit în această vizită de secretarul de stat Andrei Baciu.

Cu prilejul acestei vizite, Nelu Tătaru a repetat miercuri apelul către populație pentru respectarea măsurilor de combatere a transmiterii noului coronavirus. Ministrul le-a spus jurnaliștilor, miercuri, la Institutul Fundeni, că acest lucru este necesar pentru a evita scenariile dure, precum reintrarea în carantină. (...) Eu nu mă aștept la un lockdown, eu mă aștept ca toată lumea să respecte niște reguli și niște precauții. (...) În caz contrar, vom ajunge la 2.000 de cazuri pe zi, bilanț care va face ca unitățile de primiri urgențe ”să trepideze”, a mai declarat Tătaru.