MENIU

"Teroriștii" din decembrie 1989, rezultat al psihozei securiste. Rechizitoriul in Dosarul Revoluției

Procurorii care au instrumentat dosarul "Revoluţiei" susțin că "nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989", prezenţa lor neputând fi probată în niciunul dintre "miile de dosare" instrumentate de-a lungul anilor. Concluzia apare în primul volum al rechizitoriului în dosarul Revoluției, publicat marți. În linii mari, acesta indică faptul că Ion Iliescu și apropiații săi au acționat după un plan pentru preluarea puterii după înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu, iar prin manipulări și informații false au deturnat evoluția evenimentelor din decembrie 1989.

"După 22 decembrie 1989, orele 16,00, focul fratricid a cauzat decese şi răniri. (...) Analiza tuturor declaraţiilor martorilor şi persoanelor vătămate (mii de declaraţii) referitoare la intervalul 22-30 decembrie 1989 relevă că mulţi dintre cei audiaţi (militari şi civili) au relatat că în acest interval de timp au luptat, sub o formă sau alta, cu "teroriştii". Cu toate acestea, analiza în mod logic şi loial a întregului probator al dosarului relevă că, sub imperiul psihozei securist-teroriste, aceste persoane au apreciat în mod viciat situaţiile concrete în care s-au aflat. Realitatea este că nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989", se precizează în rechizitoriul trimis instanţei.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat, marţi, pe pagina de internet a instituţiei, rechizitoriul parțial din dosarul "Revoluţiei".

În prima parte, Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus sunt acuzați că au pus la punct o "amplă, sistematică şi generalizată operaţiune de inducere în eroare, unică în istoria naţională", a cărei victimă a fost „întreaga opinie publică”.