MENIU

TERORILE războiului: deportările copiilor ucraineni în Rusia - „Fragila” lui Putin care rusifică minorii

TERORILE războiului: deportările copiilor ucraineni în Rusia

În timp ce mii de copii ucraineni au fost dați dispăruți de la începutul războiului, o rusoaică este lăudată de Putin că salvează victimele războiului. Maria Belova, sau „mama Rusie”, cum a mai fost numită, este o femeie de succes la Kremlin care se ocupă strict cu deportările a zeci de mii de copii din teritoriile ocupate de ruși. Micuții ajung să fie adoptați de alte familii rusești fără ca părinții lor adevărați să mai știe ceva de ei. Oficialii de la Kiev anunță că peste 13.000 de copii au fost deportați cu forța în Rusia și nu pot fi recuperați. 

Maria Lvova-Belova este comisarul pentru drepturile copilului de la Kremlin, cea care a fost lăudată de Putin pentru eforturile sale din timpul operațiunii speciale militare din Ucraina.

„Salvatoarea” micuților ucraineni mai este numită și „Mama Rusie” pentru imaginea conservatoare și mesianică pe care o are în interiorul partidului condus de Putin, Rusia Unită.

MARIA LVOVA-BELOVA, comisarul drepturilor copiilor din Rusia: „De copii au sosit aici la Moscova și vor merge în 13 regiuni ale Rusiei. Documentele pentru următorul grup de copii sunt deja pregătite”.

În Ucraina, Maria Belova pretinde că salvează copiii strămutați sau orfani și joacă un rol-cheie în mutarea lor forțată în Rusia. A organizat transferul a sute de copii ucraineni din teritoriile ocupate din Ucraina către Rusia.

Pe site-ul oficial al autorităților ucrainene aproape 340 de copii sunt dispăruți și aproape 14.000 de copii au fost deportați.

Belova are 5 copii biologici cu soțul ei informatician care a devenit preot ortodox și a mai adoptat alți 5 copii, inclusiv un adolescent ucrainean din orașul distrus Mariupol. Rusoaica mai este și tutorele legal a 13 copii cu handicap plasați în cadrul unei organizații caritabile fondate tot de ea. Belova neagă deportările și spune că acești copii sunt salvați.

MARIA LVOVA-BELOVA, comisarul drepturilor copiilor din Rusia: „Nu vorbim despre adopții, vorbim despre tutelă care ne permite nouă să conservăm legăturile de sânge ale acestor copii cu rudele lor care au rămas în acele teritorii”.

În realitate, presa franceză transmite că minorii ucraineni sunt luați din căminele și spitalele din Ucraina și oferiți familiilor rusești împreună cu plata de către statul rus.

Deportarea forțată în masă a persoanelor este crimă de război, arată dreptul internațional. Kremlinul nici nu încearcă să ascundă deportările, iar din propaganda sa reiese că îndepărtarea copiilor ucraineni face parte din dezucrainizarea ordinată de Putin în luna mai 2022, o lege care ușurează adopțiile minorilor ucraineni de către ruși. Tot prin această lege a și îngreunat posibilitatea familiilor ucrainene să își revendice copiii răpiți.

După ce a fost lăudată de Putin că este o femeie fragilă care face totul de una singură pentru a ajuta copiii din Ucraina, Belova anunță că pentru 2023 vrea să deschidă centre pentru adolescenți și să trimită echipe ample în teritoriile ocupate care să salveze mai ușor copiii neajutorați. 

Mai multe articole despre:
terori razboi deportari ucraina