MENIU

Teodor Meleșcanu spune că NU a vorbit cu Liviu Dragnea despre cazul de la CEDO

Teodor Meleșcanu, la DNA Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Audiere-fulger la DNA pentru Teodor Meleșcanu. Fostul ministru de Externe şi fost preşedinte al Senatului a fost citat, joi, în calitate de martor. Este vorba despre dosarul în care agentul guvernamental a schimbat apărarea la CEDO în cazul Dragnea versus România prin care fostul șef al PSD voia să scape de condamnarea din dosarul Referendumului. Meleșcanu susține că NU are niciun amestec, că NU avut niciun fel de discuții cu Liviu Dragnea pe tema dosarului acestuia și dă toată vina pe fostul agent guvernamental pentru Drepturile Omului.

 

Prezent constant la cârma diplomației române în timpul guvernării PSD din ultimi itrei ani, Meleșcanu a susținut, la ieșirea de la DNA, că nu avea atribuții în memorandumurile și observațiile exprimate la CEDO, și că agentul guvernamental decidea și își asuma poziția.

Meleșcanu a schimbat agentul guvernamental al României în 2018 în timpul Guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă. În perioada respectivă, Teodor Meleşcanu era tot ministru de Externe şi, practic, în subordinea sa directă funcţionează agentul guvernamental al CEDO care, conform reglementărilor, trebuie să obţină un acord al Executivului înainte de a formula aceste poziţii către CEDO. Agentul guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, a fost eliberat în luna august 2019, la cerere, din funcția de secretar de stat, de fostul premierul Viorica Dăncilă

Meleșcanu a negat că ar fi „cenzurat” concluziile puse de agentul guvernamental la CEDO și a sustinut că nu poate aprecia dacă acțiunile acestuia au fost sau nu în interesul României.

„Am acționat în interesul țării. (...) În niciun caz nu se pune problema cenzurării, pentru că agentul CEDO este numit de Guvern și are deplina capacitate să promoveze interesele României. Deci nu e există niciun fel de cenzură. Niciodată, nici înainte, nici după numirea domnului Mocanu, niciodată nu am schimbat o virgulă. (...) Nu primeam informații despre dosare,  ei își făceau treaba, dacă era nevoie puteam să discutăm, dar niciodată nu m-am implicat în formularea întâmpinărilor sau a altor memorandumuri”.

El a mai spus că „nu au fost probleme și că, potrivit legislației, agentul CEDO își asuma toate responsabilitatile. Daca a gresit sau nu , asta va stabili ancheta în justitie, daca se va ajunge acolo”.

În dosarul deschis din iulie 2019 de procurorii anticorupție se fac cercetări în legătură cu modul în care a fost schimbată poziţia Guvernului României, prin agentul guvernamental la CEDO, în procesul deschis de Liviu Dragnea. Fostul șef al PSD a încercat să scape de condamnarea de 2 ani cu suspendare din primul său dosar legat de fraudarea referendumului din 2012 de demitere a lui președintelui. În procesul deschis  împotriva statului român, Liviu Dragnea reclamă că i s-au încălcat drepturile fundamentale în dosarul fraudării referendumului din 2012.

Despre vreo eventuală întâlnire cu fostul șef al PSD, Meleșcanu nu știe nimic și neagă tot.

Domnul Dragnea nu a discutat cu mine, nu a avut o discutie nu numai cu mine, nu a avut cred cu nimeni, numai cu avocatii dansului. Nu am avut nicio intalnire, nicio discutie cu dl Dragnea pe aceasta tema”, a spus Meleșcanu.

Meleșcanu a mai precizat că nu poate aprecia el dacă acțiunile fostulu iagent la CEDO au fost sau nu în interesul României și că nu primea informații despre dosarele prezentate de acesta.

„Nu primeam informații despre dosare,  ei își făceau treaba, dacă era nevoie puteam să discutăm, dar niciodată nu m am implicat în formaularea întâmpinărilor sau a altor memorandumuri”

Lui Meleșcanu nu i s-a părut nepotrivit nici că opinia agentilor la CEDO s-a schimbat radical de la una în defavoarea lui Dragnea la una pro-Dragnea. 

 „Asta ține de modificărăile care au avut loc in legislație și în practica judiciară, care au necesitat, din ce am înțeles de la dl Mocanu, o aducere la zi a procedurilor juridice și de practică judiciară”, a mai spus Meleșcanu.

Întrebat de jurnalisti daca va mai fi chemat la DNA, fostul ministru lasă să se înțeleagă că dosarul ar putea fi politic și că el nu e ste vinovat. Meleșcanu dă vina pe campania electorala: „Nu știu, când ești om politic, e și campanie electorală...”.

****

Cum a încercat agentul CEDO să îl scape pe Dragnea

Viorel Mocanu a fost numit agent guvernamental al României în februarie 2019, după demiterea lu iCatrinel Brumar. În 12 februarie 2019, cu o săptămână înainte de un termen limită stabilit de CEDO pentru ca guvernul să aducă observații suplimentare în dosar, premierul Dăncilă o demite pe Catrinel Brumar. Aceasta a avut o poziție contrară cererilor lui Dragnea. Mocanu a plecat din funcție la o lună dup ce DNA a anuntat că face cercetari in caz.

Imediat după numire, Mocanu a schimbat linia de apărare a României în procesul deschis de Liviu Dragnea la CEDO în dosarul "Referendumul", cerând aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea. 

Mocanu a transmis atunci Curții Europene 7 pagini de observații, plus anexe.  Potrivit presei centrale de la acea dată, specialiști în drept susțineau că o astfel de schimbare de strategie nu ar fi putut fi făcută de agentul guvernamental Mocanu decât cu aviz de la ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu. 

În 11 martie 2019, Mocanu depune observațiile suplimentare în dosarul Dragnea contra României, în care cere CEDO direct aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea. 

În 3 octombrie 2017, Dragnea, prin avocatul său de la Bruxelles, Bernard O\"Connor, depune o plângere la CEDO prin care speră să obțină apoi la Înalta Curte revizuirea sentinței din Dosarul Referendumul, după ce, pe 24 aprilie 2017, ICCJ îi respinsese și contestația la executare. Avocatul lui Dragnea invocă jurisprudența CEDO în cazul „Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia”.

În 6 decembrie 2018, Catrinel Brumar, agent guvernamental la acea vreme, combate argumentele avocatului lui Dragnea și argumentează că nu se aplică precedentul din Slovenia.

Viorel Mocanu avea 35 de ani la numirea în funcția de agent CEDO și avusese drept clienți, printre alții, pe Sorin Oprescu, Rovana Plumb, Oana Zăvoranu și Florin Salam.