MENIU

Tensiuni uriașe în Brazilia - Susținătorii fostului președinte Bolsonaro au invadat Congresul, Palatul prezidențial și Curtea Supremă

Jair Bolsonaro, fostul președinte al Braziliei

Sute de susţinători ai fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro au invadat duminică principalele instituţii ale puterii din Brasilia, Congresul, Curtea Supremă şi Palatul prezidenţial, provocând numeroase pagube, conform imaginilor care circulă pe reţelele sociale, relatează AFP şi Reuters.

Ei protestează împotriva revenirii la putere, în urmă cu o săptămână, a preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care l-a învins pe Bolsonaro în al doilea tur de scrutin din 30 octombrie anul trecut.

Potrivit Reuters, Luiz Inacio Lula Silva se află în prezent într-o călătorie oficială în statul Sao Paulo.

Imaginile difuzate duminică arată mulţimile urcând o rampă care duce la clădire.

Protestatarii au ajuns la Camera Verde, aflată în afara camerei inferioare a Congresului, a declarat pentru CNN Brasil preşedintele interimar al Senatului Veneziano Vital do Rogo. CNN Brasil a relatat că unii dintre protestatari încearcă să intre în Palatul Prezidenţial Planalto.

Pătrunderea în clădirea Congresului vine la aproximativ o săptămână de la învestirea preşedintelui President Luiz Inacio Lula da Silva, a cărui revenire la putere după o pauză de 12 ani are loc după ce l-a învins pe Bolsonaro în alegeri, în 30 octombrie.

Suporterii lui Bolsonaro – care a părăsit Brazilia şi se află în prezent în Statele Unite – campaseră în capitală de atunci.

Preşedintele Lula nu se află în prezent în palat şi niciuna dintre camerele Congresului nu este în sesiune.

Mai multe articole despre:
brazilia jair bolsonaro