MENIU

Tensiuni majore în Parlament pe devansarea alegerilor prezidențiale: Raport de ADMITERE pe proiectul UDMR

Tensiuni majore în Parlament pe devansarea alegerilor prezidențiale: Raport de ADMITERE pe proiectul UDMR

Devansarea alegerilor prezidențiale a ajuns pe masa parlamentarilor! După ce s-au contrazis la declarațiile comune, liberalii și social-democrații au dat raport de admitere pe proiectul UDMR care le va permite să organizeze alegerile pentru Palatul Cotroceni în luna septembrie. Sunt tensiuni uriașe pe această temă pentru că modificarea calendarului va avantaja doar unul dintre partide, care va da candidatul pentru prezidențiale.

Comisia juridică a Senatului a acordat, luni, cu amendamente admise, raport favorabil proiectului de lege al UDMR, prin care se propune modificarea datei alegerilor preşedintelui României.

Dacă în forma proiectului de act normativ depus de parlamentarii UDMR se propunea ca alegerile să aibă loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de preşedinte al României, în urma amendării proiectul stipulează ca alegerile să aibă loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte.

"Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre", prevede proiectul de lege în forma amendată de Comisia juridică la propunerea senatorului PSD Laura Moagher.

Comisia juridică de la Senat a pus pe ordinea de zi proiectul de lege care ar permite ca alegerea președintelui să fie făcută cu până 90 de zile înainte de expirarea mandatului.

Deși liberalii și social-democrații au avut declarații comune privind importanța colaborării și a dialogului în politică, acestea par să se fi spulberat în fața intereselor partizane.

Parlamentarii UDMR au depus, la jumătatea lunii decembrie, un proiect de lege prin care se propune ca alegerile să aibă loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de preşedinte al României.

Mai multe articole despre:
tensiuni parlament devansare alegeri prezidentiale