MENIU

Tensiuni în Parlamentul European. Viitorii comisari europeni „cu probleme” vor fi blocați

Popularii europeni amenință cu blocarea candidaților în viitoarea Comisie Europeană care au probleme penale. Președintele delegației franceze în grupul PPE (dreapta) din Parlamentul European, François-Xavier Bellamy, a amenințat că va bloca nominalizarea oricărui candidat în viitoarea Comisie Europeană care este vizat de o anchetă judiciară. Echipa inițială a Ursulei von der Leyen a fost deja modificată după ce două candidaturi au fost respinse definitiv. 

Președintele delegației franceze în grupul PPE (dreapta) din Parlamentul European, François-Xavier Bellamy, a amenințat că va bloca nominalizările de candidați în viitoarea Comisie Europeană care sunt "obiectul unor anchete judiciare", după ce eurodeputații au respins luni candidatul ungar, scrie AFP, preluat de agerpres.ro.

"Decizia de a-l exclude pe colegul nostru ungar la Comisia Europeană nu este motivată decât de considerente politice și ideologice", a declarat acesta.

Este vorba de "o deturnare gravă a misiunii pe care ar trebui să o îndeplinească comisia pentru Afaceri Juridice".

Această comisie însărcinată cu studierea declarațiilor de intrese ale candidaților la Comisia Europeană a respins candidaturile lui Laszlo Trocsanyi și Rovanei Plumb, din cauza unor prezumtive conflicte de interese.

Trocsanyi, care viza portofoliul Extindere, a fost chestionat despre legăturile cu cabinetul de avocatură pe care l-a fondat în 1991, înainte de a deveni ministru al Justiției. Acesta a afirmat că nu a mai primit niciun ban de la acest cabinet din 2007 și a denunțat o "decizie politică”.

"Nu se pune problema pentru noi să acceptăm acum principiul +două greutăți, două măsuri+ care ar fi de neînțeles pentru opinia publică", a argumentat eurodeputatul conservator francez.

"Dacă un coleg care nu a fost niciodată obiectul unei proceduri judiciare este astfel blocat, cum putem lăsa să treacă candidați care au fost condamnați în trecut sau care sunt anchetați în prezent?", s-a întrebat el.

Printre comisarii care sunt obiectul unei anchete judiciare figurează Française Sylvie Goulard (grupul Renew), care vizează portofoliul "Piața internă".

Efemerul ministru al Armatei în Franța în 2017 este vizată de două anchete - una a justiției franceze, alta a Oficiului european pentru lupta antifraudă (Olaf) - în dosarul angajărilor fictive ale eurodeputaților Modem.

Ea urmează să fie audiată miercuri după-amiază de deputații care trebuie să-i valideze candidatura.

O altă țintă potențială a lui Bellamy: socialistul spaniol Josep Borrell, în cursă pentru șefia diplomației europene, care a fost condamnat anul trecut la o amendă de 30.000 de euro după ce a vândut în 2015 acțiuni ale unei societăți unde era membru în consiliul de administrație cu puțin timp înainte de anunțul falimentului.

Acesta ar urma să fie audiat în 7 octombrie.

Avertismentul popularilor europeni vine după ce propunerile României și Ungariei au fost respinse de eurodeputații juriști și după ce  belgianul propus pentru Justiție este vizat de noi acuzații de corupție. 

De la începerea audierilor viitorilor comisari europeni în comisiile Parlamentului European au fost respinse candidaturile României și Ungariei - Transporturi, respectiv Extindere și Vecinătate.

Ministrul belgian de externe, Didier Reynders, este vizat de noi acuzaţii de corupţie chiar înaintea confirmării sale la audierile de miercuri. Cu câteva zile înainte de începerea audierilor viitorilor comisari europeni în Parlamentul European, belgianul tocmai scăpase de acuzaţii de spălare de bani. 

Lovitură pentru Ursula von der Leyen. Alte acuzații de corupție

Luni au fost respinse candidaturile României și Ungariei.

La câteva ore după anunțul respingerii definitive, Ungaria l-a nominalizat pe Oliver Varhelyi, ambasadorul Ungariei la Bruxelles, în locul lui Laszlo Trocsanyi, a cărei candidatură a fost respinsă, luni, de Comisia JURI a Uniunii Europene.

Ungaria a venit deja cu o nouă propunere de comisar european. România se hotărăște mai greu

România a venit cu o nouă propunere, de fapt două nume, abia marți. Viorica Dăncilă a anunțat marți, după decizia PSD, că noua propunere este europarlamentarul Dan Nica. După ce a anunţat numele, şefa Comisiei Europene i-a cerut Vioricăi Dăncilă și o variantă de rezervă. Femeie. Aleasă a fost Gabriela Ciot, secretar de stat în Ministerul de Externe.

Noua propunere pentru funcția de comisar european. Ce a decis Dăncilă

Candidatul Ungariei pentru postul de comisar european pentru Extindere și Vecinătate, Laszlo Trocsanyi, a picat la vot în Comisia Juridică, la fel ca Rovana Plumb. Împotriva cadidaturii sale au votat 11 membri ai Comisiei JURI din Parlamentul European, 9 au votat pentru, 2 s-au abținut.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis că Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi sunt ”nepotriviți” pentru funcţia de comisar european, urmând să transmită o scrisoare în acest sens către preşedintele PE, David Sassoli.

Comisia Juridică a Europarlamentului respinge definitiv candidatura Rovanei Plumb pentru Comisia UE

Rovana Plumb a transmis luni Comisiei juridice din PE un document în care anunţa că a convenit să ramburseze suma de 800.000 de lei care figura ca datorie – şi care a fost de fapt donaţia pentru PSD în campania electorală – oferind două apartamente care se regăsesc în declaraţia sa de avere, acestea fiind acceptate pentru stingerea datoriei. De asemenea, ea preciza că datoria care a provocat îngrijorarea comisiei nu mai există, iar situaţia va fi soluţionată efectiv până în 23 octombrie când ar urma să fie votată noua comisie Europeană în plenul PE.