MENIU

Tensiuni în Asia: Indonezia a împuşcat patru pescari vietnamezi. Până acum nu a dat explicaţii

Forţele Navale indoneziene au împuşcat mortal patru pescari de naţionalitatre vietnameză, care se aflau la bordul unei bărci de pescuit, în largul Mării Chinei de Sud, informează autorităţile vietnameze citate de agenţia Reuters.

Incidentul a avut loc sâmbătă noaptea, la o distanţă de 245 km de insula vietnameză Con Dao, conform unui comunicat al Comitetului de căutare și salvare din provincia Binh Dinh, iar autorităţile vietnameze au declarat că doi dintre pescari au suferit răni grave.

Forţele Navale indoneziene nu au făcut nicio declaraţie până în acest moment.

Marea Chinei de Sud este revendicată în mare parte de China, însă şi alte state, printre care Brunei, Vietnam, Filipine şi Taiwan, adjudecă porţiuni.

Deși Indonezia declară că nu este parte din litigiu, a redenumit recent zona de nord, unde statul are acces maritim, revendicând o regiune exclusivă.

Coordonatele date de oficialii vietnamezi au indicat faptul că împușcătura s-a produs în apropierea părţii indoneziene, care acum se numește Marea Națională de Nord.

Indonezia a scufundat sute de ambarcaţiuni de pescuit străine capturate ilegal în apele sale, de când președintele Joko Widodo a lansat o bătălie împotriva braconajului de pește în 2014.

Indonezia și Vietnamul au declarat în luna mai că vor lansa o anchetă comună, după ce anumite rapoarte susţin că paza de coastă vietnameză a încercat, în mod forțat, să elibereze cinci bărci de pescuit, alături de echipajul lor, reținute în apele de lângă insulele indoneziene Natuna.