MENIU

Pas uriaș către găsirea extratereștrilor, dacă aceștia există

Dacă extratereștrii există, găsirea acestora ar putea fi făcută cu ajutorul inteligenței artificiale, cred cercetătorii. O echipă de cercetători de la Breakthrough Listen a condus un proiect numit SETI, prin care arată că formele de viață extraterestre ar putea fi descoperite cu ajutorul exploziilor rapide de unde radio din spațiu.

În acest sens, aceștia au antrenat un algoritm să detecteze aceste explozii rapide de unde radio spațiale, cu ajutorul unor înregistrări de cinci ore ale acestor fenomene.

Exploziile sau fluierăturile cosmice, așa cum se mai numesc sunt pulsații scurte și puternice de energie care apar din adâncimile spațiului. Oamenii de știință nu știu exact care este cauza lor, dar au mai multe teorii. Una dintre ipoteze este aceea că ar putea fi provocate de stele neutronice sau de găuri negre magnetizate sau ar putea fi transmisiuni de la o civilizație extraterestră.

Inteligența artificială ne-ar putea ajuta să găsim extratereștrii

Însă, aceste fluierături spațiale sunt foarte scurte iar observarea lor manuală ar fi extrem de obositoare pentru cercetători, de aceea au nevoie de inteligența articială ca să le ușureze munca.

„Indiferent dacă exploziile rapide de unde radio spațiale se dovedesc a fi semnale ale tehnologiei extraterestre sau nu, Breakthrough Listen contribuie la extinderea frontierelor unei zone noi și în creștere rapidă în ceea ce privește înțelegerea asupra Universului din jurul nostru".

Până acum alogoritmul antrenat de oamenii de știință de la Breakthrough Listen, a idendificat 72 de explozii rapide, de la o sursă care se află la aproape trei miliarde de ani lumină de Pământ.

„Munca noastră este interesantă nu doar pentru că ne ajută să înțelegem mai în detaliu dinamica comportamentului exploziilor rapide de unde radio spațiale, dar și pentru că pare promițător să folosim învățarea automată pentru a detecta semnalele pe care algoritmii clasici le ratează", a explicat Andrew Siemion, director la Berkeley SETI Research Center și investigator principal al studiului.

Sursa