MENIU

Taxa surpriză din Italia: Străinii vor fi nevoiți să plătească 2.000 de euro pentru a accesa serviciile medicale de stat

Guvernul de la Roma a luat o măsură controversată prin introducerea unei noi taxe în valoare de 2.000 de euro pentru rezidenții străini, atât din UE cât și din afara UE, care doresc să beneficieze de servicii medicale în sistemul național de sănătate.  

Începând cu 1 ianuarie 2024, Guvernul de la Roma a implementat o nouă taxă în valoare de 2.000 de euro pentru rezidenții străini care doresc să beneficieze de servicii medicale în cadrul sistemului național de sănătate din Italia. Această măsură face parte dintr-un efort al guvernului de a reduce costurile și a echilibra bugetul conform Legii Bugetului Italiei pentru 2024, care a fost aprobată la finalul anului precedent, scrie Fiscoetasse

Taxa se aplică rezidenților străini care își plătesc în mod voluntar asigurarea de sănătate. „Această taxă se referă la anumite categorii, care nu au dreptul la înscriere obligatorie, care se pot înscrie în mod voluntar la Serviciul Național de Sănătate prin plata unei contribuții forfetare anuale reglementate de Decretul legislativ 25 iulie 1998, nr. 286 în vigoare în prezent.”, a explicat Ministerul Sănătății.

Anca Alexandrescu, despre decizia PSD în privința Realitatea PLUS: „Este o dovadă foarte clară ca domnul Grindeanu este stăpânul lui Marcel Ciolacu”

Cine trebuie să plătească 2.000 de euro pentru Sistemul Național de Sănătate

  • Persoanele care nu dețin un permis de ședere pentru reședință electivă și nu desfășoară nicio activitate de muncă,
  • Pensionarii cu vize de ședere facultativă
  • Personalul diplomatic și consular care lucrează pentru guverne străine, Angajații organizațiilor internaționale, 
  • Străini care participă la programe de voluntariat
  • Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani aflate în Italia din motive de reîntregire a familiei (care au sosit după 5 noiembrie 2008)

Înainte de implementarea noii taxe, rezidenții străini care beneficiau de servicii medicale în Italia erau obligați să plătească o taxă anuală de cel puțin 387,34 euro. 

Grindeanu și-a luat PSD pe persoană fizică. Șeful lui Ciolacu le-a interzis tuturor pesediștilor să mai calce pe la Realitatea PLUS

Străinii care intră sub incidența normelor „obligatorii” de înregistrare în sistemul de sănătate din Italia, inclusiv angajații companiilor italiene, persoanele care desfășoară activități independente, cei care figurează pe listele de șomaj din Italia, solicitanții de azil și minorii, vor fi în continuare scutiți de taxe de înregistrare.

Rezidenții străini se împart în două categorii

Rezidenții străini sunt împărțiți în două categorii la capitolul asigurare de sănătate în Italia. Este vorba de cei care trebuie să se înregistreze la serviciul național de sănătate (Servizio sanitario nazionale, sau SSN) în mod „obligatoriu”, scrie StiriDiaspora.

 A doua categorie o reprezintă cei care au opțiunea de a se înregistra pe bază de „voluntariat”.

Cei care se încadrează în categoria obligatorie” au dreptul de a se înregistra gratuit. Cei care se încadrează în categoria „voluntară” trebuie să plătească pentru a se înregistra.

Semnal de alarmă de la Asociația Națională pentru Protecția Pacienților: Un sistem care condamnă pacientul!

Mai multe articole despre:
servicii medicale taxa italia