MENIU

Tăriceanu și Orban împart aceleași idei privind Legea offshore

Legea offshore, care stabileşte cum se exploatează gazele, pe ordinea de zi a Senatului 

Liderul PNL și șeful ALDE au aceeași viziune în ceea ce privește modificare Legii offshore: o împărțire la jumătate a profitului, între statul român și investitori.

Călin Popescu Tăriceanu cere reuniunea comisiei de industrii de la Camera Deputaților pentru reluarea discuțiilor pe tema legii offshore, menționând că Ministerul Finanțelor trebuie să facă mai multe calcule pentru a se vota forma finală a legii.

"Cred ca in pofida imposibilitatii fizice a domnului președinte Iancu de a participa, comisia ar trebui sa se intruneasca si sa existe un schimb de pareri intre toate partidele din Parlament pentru a cantari optiunile pe care le avem la indemana, care trebuie sa acopere un spectru larg, pornind de la interesul nostru de a avea venituri la buget mari de pe urma exploatarii gazelor până la securitate energetica a Romaniei si regional, acest aspect fiind un obiectiv din parteneriat strategic cu SUA. Cu cat împingem mai sus stacheta de a avea venituri exista si interesul investitorului. Am sugerat sa ajungem la o intelegere echilibrata si echitabila, adica sa asigiguram pentru stat 50 la suta profit si 50 la suta catre investitoti. Cum ii cheama nu ne intereseaza ca noi discutam de un cadrul legal care sa se aplice azi, maine si peste 10 ani. Ar trebui sa fie prezentate de Ministerul Finantelor in mai mult variante, ministerul poate face evaluarea si cuantificarea corecta veniturilor in diferite variante de lucru. Pana acum noi nu am avut aceste variante de lucru. Trebuie sa avem niste calcule. Colegii nostri din coalitie sa analizeze, cei din opozitie de asemenea", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că obiectivul partidului cu privire de Legea offshore este o formă a actului normativ prin care să existe o împărţire corectă a câştigurile între statul român şi investitori, iar resursele de gaze naturale să fie utilizate în beneficiul populaţiei.

"Este inadmisibil ca unicul interlocutor al investitorilor să fie o persoană care nu are nicio calitate în Guvern, iar Liviu Dragnea taie şi spânzură, care decide cum trebuie să arate acest proiect de lege. Obiectivul PNL prin această lege e unul foarte simplu. Să existe o justă împărţire a câştigurilor între statul român şi investitori, iar resursele şi câştigurile statutului român din exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră să fie utilizate în beneficiul oamenilor, prin amendamentele depuse de PNL la Legea offshore", a afirmat Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv care a avut loc, luni, la Parlament.

Liderul liberal a adăugat că o altă propunere a PNL la Legea offshore ar fi reluarea observaţiilor preşedintelui Klaus Iohannis în cererea de reexaminare.

"O a doua axă e susţinerea investiţiilor în companiile de profil care foloseşte gazul natural ca resursă. De asemenea, insistăm pe reluarea observaţiilor preşedintelui României cuprinse în cererea de reexaminare şi anume justa împărţire între investitori şi statul român şi asigurarea predictibilităţii legii", a completat preşedintele PNL.