MENIU

Țara NATO care spune până unde ar merge în războiul din Ucraina: „Este important ca această limită să fie păstrată”

Robert Habeck în Ucraina/ Profimedia

Vicecancelarul german Robert Habeck a reiterat limitele implicării ţării sale în ce priveşte sprijinul pentru Ucraina în războiul început de Rusia cu 406 zile în urmă, subliniind că Germania nu trebuie să devină parte a conflictului.

„Nu trebuie să devenim un participant la acest război. Este important ca această limită să fie păstrată mereu”, a declarat oficialul de la Berlin, miercuri, la un post public de radio, transmit dpa și Agerpres.

Acest considerent joacă un rol major în toate evaluările sprijinului pentru Ucraina, a afirmat el înainte de a reveni din vizita de două zile la Kiev.

„Evaluăm întotdeauna unde un pas ar putea merge atât de departe încât să ne implice activ în război”, a explicat el.

Întrebat unde ar trage, personal vorbind, o linie roşie, vicecancelarul a răspuns: „Să avem trupe germane în Ucraina”.

Robert Habeck şi cancelarul Olaf Scholz au spus deja de mai multe ori că Germania, țară membră NATO, nu ar trebui să devină parte a războiului.

Habeck, care este şi ministru al economiei, s-a deplasat luni cu o delegaţie de oameni de afaceri în Ucraina, unde s-a întâlnit şi cu reprezentanţi guvernamentali. Temele călătoriei au vizat reconstrucţia țării măcinate de război şi cooperarea în sectorul energetic.

Oficialul german a discutat, de asemenea, despre o prezenţă mai puternică a companiilor germane în ţara condusă de Volodimir Zelenski.

„Pe lângă voinţa puternică de a reconstrui şi, cred, curajul impresionant al poporului de a privi înainte, ţara a suferit incredibil. Suportul pentru ea a fost justificat şi necesar”, a arătat Habeck.