MENIU

Țara natală a Papei Francisc, una dintre cele mai religioase din lume, ar putea legaliza avortul. În ce condiții este permis în prezent

Țara natală a Papei Francisc ar putea legaliza avortul

Camera Deputaților din parlamentul argentinian a adoptat, vineri, un proiect de lege propus de guvern care prevede legalizarea avortului. În prezent, avortul este legal doar în cazul unui viol sau dacă viața mamei este pusă în pericol de sarcină. Argentina, țară în care s-a născut Papa Francisc, este cunoscută ca fiind printre cele mai religioase din lume. 

Proiectul de lege, care permite avortul dacă este făcut în primele 14 săptămâni ale sarcinii, a primit 131 de voturi ”pentru”, 117 ”împotrivă” și 6 abțineri. 

Ministrul pentru femei, gen și diversitate, Elizabeth Gómez Alcorta, a apreciat că votul ”este un pas fundamental și recunoașterea unei lupte îndelungate pe care mișcările pentru drepturile femeilor au dus-o în țară de ani de zile”. ”Vom continua să lucrăm pentru ca întreruperea voluntară a unei sarcini să devină lege”, a dat asigurări oficialul argentinian. 

În așteptarea rezultatului votului, mii de cetățeni, susținători ai legii, s-au adunat în fața parlamentului. În paralel, opozanții au protestat în oraș față de legalizarea avortului. 

Pentru a fi adoptată, legea avortului trebuie însă să primească și votul Senatului. Acum doi ani, o lege similară nu a reușit să treacă de camera superioară a parlamentului, fiind respinsă la limită. 
ONG-ul Amnesty International a salutat votul de vineri și a îndemnat senatorii ”să nu întoarcă spatele” femeilor, amintind că avorturile clandestine le pun viața în pericol. 

Inițiativa include și o lege paralelă care va fi supusă unui vot separat, aceasta urmând să prevadă asistență pentru femeile care vor să ducă la termen sarcina, dar se confruntă cu dificultăți socio-economice severe, transmite hotnews.

Argentina, recunoscută drept una dintre cele mai religioase țări din lume, a înregistrat o creștere graduală a agnosticismului în ultimii ani. Dacă legea avortului va fi adoptată, țara natală a Papei Francisc ar putea deveni una din primele țări mari din America de Sud care ia această decizie. 

 

Mai multe articole despre:
argentina legalizarea avortului papa francisc