MENIU

Cum reușește Dragnea să fie mereu cu doi pași în față? Cine e omul din spate?

Demisia lui Paul Stănescu este o nouă victorie a lui Liviu Dragnea în încleștare cu Klaus Iohannis, este de părere editorialistul G4media Dan Tăpălagă. "Liderul PSD reușește cumva să fie mereu cu doi pași înaintea tuturor (...), cineva îl ajută să gestioneze foarte eficient atât de multe fronturi deschise în partid și în afara lui," scrie Tăpălagă şi se întreabă cine ar putea fi acel cineva. 

"Klaus Iohannis a pierdut încă o rundă și arată din nou că, atunci când dorește să joace, ii lipsește ceva esențial: flerul și priceperea politică.

De acum, lucrurile sunt clare. Cu Stănescu afară din guvern, lăsat fără pușculița de la ministerul Dezvoltării, cu Firea și Țuțuianu trași pe linie moartă și paralizați administrativ, Dragnea și-a neutralizat pe rând toți rivalii interni. (...) Liderul PSD și-a securizat astfel majoritatea parlamentară și, implicit, guvernul. Moțiunea de cenzură anunțată de opoziție are de azi șanse minime de adoptare," apreciază Tăpălagă.

Editorialistul subliniază şi mişcarea prin care Liviu Dragnea a reuşit să răstoarne raportul de forţe defavorabil lui faţa de Călin Popescu Tăriceanu, pentru că ridicarea imunității liderului ALDE depinde acum de bunăvoința lui Dragnea.

Un alt efect al îndepărtării lui Stănescu este că Liviu Dragnea a recâştigat controlul complet asupra guvernului, iar calea adoptării OUG privind amnistia și grațierea este deschisă, cu toate asigurările date de liderul PSD că nu vor fi adoptate de 1 Decembrie sau în jurul acestei date. 

"În ultimele zile, Dragnea a proiectat din nou imaginea unui lider care controlează jocul de putere, mai ales după decizia Curții de Apel care a desfiiințat completele de cinci judecători de la Înalta Curte. Liderul PSD reușește cumva să fie mereu cu doi pași înaintea tuturor. Pe lângă consilierii israelieni, pe lângă ajutorul doișiunsfert, pe lângă instinctele sale redutabile de prădător și de inteligența sa politică incontestabilă, puse din pacate în slujba unor cauze greșite, pe lângă Bușcu și alți sfetnici isteți, pe lângă televiziunile de casă, pe lângă serviciile de avocat oferite mai nou la vedere de ministrul justiției, Tudorel Toader, cineva îl ajută să gestioneze foarte eficient atât de multe fronturi deschise în partid și în afara lui.

Cineva care înseamnă mai mult decât o mână de oameni.

Cine este acest cineva? Cine și-a pus serviciile la dispoziția liderului PSD și îl ajută să câștige mereu, deși se află într-o situație imposibilă, când totul pare, uneori, pierdut? Cum reușește să fie mereu cu doi pași în față?" se întreabă Tăpălagă, fără a încerca însă un răspuns.

Unele dintre comentariile postate de cei care au citit editorialul, dar și discuțiile și scenariile vehiculate în spațiul public conduc spre un posibil răspuns și anume că personajul din umbra lui Liviu Dragnea ar fi generalul Florian Coldea. 

Kovesi și Coldea, vizați într-un dosar DNA - surse

„Statul-Paralel al lui Coldea, singura structură care funcționează perfect în România!''

Mai multe articole despre:
Coldea