MENIU

Tânărul clujean ţinut 40 de minute în ambulanţă A MURIT! GEST EXTRAORDINAR: a SALVAT alte vieţi

Gabriel Fărcaş a salvat mai multe vieţi

Gabriel Fărcaş, tânărul de 21 de ani, care în urmă cu două săptămâni a fost implicat într-un grav accident de circulaţie a fost declarat în moarte clinică. Medicii de la Clinica de Neurochirurgie nu au mai putut face nimic pentru tânăr, după ce l-au ţinut în ambulanţă, în faţa spitalului, 40 de minute. Motivul este halucinant: spitalul nu avea un ventilator mecanic!

În data de 7 august Gabriel Fărcaş a fost implicat într-un grav accident rutier, în localitatea natală Aghireşu. Gabriel a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe din Cluj-Napoca, iar de acolo plimbat prin oraş, la mai multe spitale, pentru că la Clinica de Neurochirurgie nu aveau un ventilator mecanic, scrie newscluj.ro.

Aflat în comă profundă, Gabriel Fărcaş a fost ţinut în faţa Clinicii de Neurochirurgie 40 de minute şi ulterior trimis, din nou, la Unitatea de Primiri Urgenţe. Familia a apelat la ajutorul nostru în noaptea de 7 spre 8 august. Unul dintre reporterii NewsCluj.ro l-a informat pe ministrul Sănătăţii, la 04.00 dimineaţa, despre situaţia în care se afla Gabriel Fărcaş.

Numai după ce ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a sunat la Cluj-Napoca, medicii au rezolvat parţial problema şi au găsit un ventilator mecanic la Clinica de Neurochirurgie, acolo unde trebuia primit Gabriel cu câteva ore inainte.

Medicii l-au declarat în moarte clinică pe Gabriel. Specialiştii i-au întrebat pe părinţii tânărului dacă sunt de acord cu donarea organelor. Iniţial, familia a spus nu! După discuţii indelungate cu doctorii, parintii au fost convinşi să doneze organele singurului copil al lor.

“Prelevarea a început în jurul orei 08.00, în această dimineaţă, şi a durat până la ora 12.00. Inima nu s-a putut preleva din cauza traumatismului suferit în timpul accidentului. Rinichii au rămas la Cluj-Napoca, la o tânără de 23 de ani şi la un tânăr de 29 de ani. Corneea a ajuns la Spitalul Militar din Bucureşti, la fel şi ficatul, tot în capitală, la Spitalul Fundeni” a declarat pentru NewsCluj.ro Dan Laslov, coordonator al Centrului de Transplant din Cluj.

Prin moartea lui, Gabriel a salvat încă trei vieţi. Cei doi rinichi au ajuns la tinerii de 23 şi 29 de ani. Tânăra de 23 de ani avea probleme gave cu rinichii încă de la naştere. Ea a fost supusă unor intervenţii chirurgicale, iar acum i-a venit salvarea. Tânărul de 29 de ani este pe dializă încă din 2012. Corneea si ficatul s-au dus către  pacienti din Bucureşti.

Gabriel Fărcaş va fi înmormântat, sâmbătă, în cimitirul din comuna clujeană Aghireşu.