MENIU

Taina lumânărilor întoarse: cum se folosesc corect pentru a ajuta păgubiţii

Taina lumânărilor întoarse: cum se folosesc corect pentru a ajuta păgubiţii

În popor, Sfântul Mina este cunoscut drept protector al păgubiților, cel care ajută la prinderea hoților și recuperarea pierderilor celor păgubiți. Toți cei aflați la necaz, implicați în procese interminabile, plătesc la biserică sărindare și acatiste menite să le recupereze daunele. Însă cel mai important pare a fi ritualul cu lumânările întoarse.

Numai lumânările întoarse sfințite, din biserică, din ceară curată, au efect. Unele persoane folosesc 3 sau 33 de lumânări, altele 40. În ziua respectivă, se ține post negru și se citește Acatistul Sfântului Mina. Lumânările întoarse se aprind, apoi se lipesc de sfeșnice cu capătul arzând în jos, adică invers decât ar fi normal. Se crede că astfel se întorc gândurile dușmanilor, ursita și se recuperează pagubele.

În unele zone ale țării, se practică acest ritual pe o perioadă îndelungată. Mai exact, vreme de 40 de zile. Se începe cu aprinderea unei lumânări, în prima zi. Apoi, două, a doua zi, și tot așa, până la 40. Deși seamănă mai mult a practică păgână, a ritual vrăjitoresc, care nu are nimic de-a face cu credința creștină, mulți preoți acceptă acest ritual, mai ales dacă el se finalizează de ziua Sfântului Mina, protectorul celor păgubiți, scrie libertateapentrufemei.ro.