MENIU

Taifunul financiar din China zdruncină serios economia Planetei. Ce urmează

Bursa chineză s-a prăbușit vineri cu peste 4 procente, în urma informațiilor privind datele slabe din industrie, potrivit Reuters. Prețul petrolului continuă să coboare spre pragul de 40 de dolari, iar piețele europene sunt expuse volatilității. Peisajul economic global e mai pesimist ca niciodată.

Preţurile petrolului continuă să scadă, influenţate de tendinţa negativă a burselor la nivel mondial şi de date sub aşteptări referitoare la industria chineză, cotaţia ţiţeilului de referinţă pe piaţa americană fiind pe cale să înregistreze cea mai lungă perioadă de declin săptămânal după 1986.

Activităţile fabricilor din China au înregistrat în august cel mai pronunţat declin din ultimii şase ani şi jumătate, pe fondul scăderii cererii interne şi externe, amplificând temerile legate de cererea scăzută de petrol din al doilea mare consumator de ţiţei din lume, transmite Mediafax.

Petrolul WTI, de referinţă pe piaţa americană, se îndreaptă spre al optulea declin săptămânal consecutiv, cea mai lungă perioadă negativă după 1986.

La sfârşitul anului 1985, preţurile petrolului au coborât în decurs de cinci luni la 10 dolari pe baril, de la circa 30 de dolari pe baril, după ce OPEC a majorat producţia pentru a recâştiga cota de piaţă pierdută în favoarea producătorilor din afara organizaţiei.

Directorul general al grupului BP, Bob Dudley, a declarat la sfârşitul lunii iulie, când preţurile petrolului erau cu circa 8 dolari peste nivelul actual, că situaţia seamănă cu cea din 1986.

Cotaţia petrolului WTI cu livrare în octombrie este în coborâre cu 46 de cenţi, la 40,86 dolari pe baril. Joi, preţul petrolului a atins 40,21 dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimii şase ani şi jumătate.

Pieţele mondiale au fost deja afectate de devalorizarea surprinzătoare a yuanului, săptămâna trecută, şi de prăbuşirea pieţei de capital, la începutul verii.

"Incertitudinile privind creşterea economică din China este principalul factor care influenţează pieţele. Datele de astăzi referitoare la industrie accentuează temerile", a declarat Tim Condon, analist la ING Group în Singapore.

Caixin/Markit China Manufacturing Purchasing Managers Index a atins 47,1 puncte în august, în scădere de la 47,8 puncte în iulie şi cu mult sub estimarea analiştilor, de 47,7 puncte.

Indicele se află la cel mai redus nivel atins după martie 2009.

Coreea de Sud, cel mai mare partener comercial al Chinei, a anunţat vineri un declin al exporturilor de aproape 12% în primele 20 de zile ale lunii august, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Comenzile de export primite de Taiwan au scăzut în iulie peste aşteptări, cu 14,1% în cazul celor provenite din China şi într-o măsură mai mică în cazul Japoniei şi Europei, singura evoluţie pozitivă fiind cea din SUA.


Mai multe articole despre:
petrol China burse bursă preţul petrolului