MENIU

Veste de ultimă oră despre legendarul tablou Mona Lisa al lui Leonardo da Vinci

Ministrul Culturii din Franța, Françoise Nyssen, a venit cu o idee care a făcut valuri. Nyssen a afirmat că muzeul Louvre, cel care încă din 1797 găzduiește celebrul tablou Mona Lisa al lui Leonardo da Vinci, ar trebui să permită efectuarea unui tur prin lume al legendarei picturi.

Ministrul și-a justificat ideea prin faptul că astfel s-ar lupta împotriva "segregației culturale".

Cu toate acestea, muzeul Louvre a respins ferm propunerea. "Tabloul Mona Lisa nu merge nicăieri", au reacționat șefii muzeului inaugurat în august 1793.

Ultima oară când tabloul lui Leonardo da Vinci a călătorit prin lume într-un tur a fost în 1974, atunci când a fost expus în Japonia.

Anterior, în 1961, "Mona Lisa" a părăsit muzeul Louvre pentru a ajunge la Washington și la New York, la cererea expresă a lui Charles de Gaulle, președintele de atunci al Franței, care a dorit să îi facă o surpriză plăcută lui John F. Kennedy, pe atunci președintele Statelor Unite.

Din 2005, tabloul Mona Lisa a fost "ascuns" în interiorul unei cutii sigilate, cu temperatură controlată, în spatele unui geam antiglonț. Experții au spus că este imposibil să se construiască o cutie de siguranță care să poată călători cu tabloul prin lume.