MENIU

Tabletele nu vor fi folosite la alegerile prezidențiale

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat marți că tabletele destinate votului nu sunt disponibile în acest moment. Prim-adjunctul STS, Ionel-Sorin Bălan, a afirmat că tabletele sunt sigilate, dar că se încearcă să devină utilizabile până la alegerile prezidențiale.  

„Am rugat și comisia să aibă amabilitatea să înțeleagă că timpul se scurge. Noi nu am accesat terminalele, tabletele respective, pentru că avem o solicitare foarte clară din partea comisiei de anchetă. Și sistemele informatice sunt sigilate, ca atare în momentul de față nu putem să lucrăm pe aceste sisteme. Este necesar ca în perioada următoare să se ia o decizie și aceste sisteme să poată fi folosite”, a declarat reprezentantul STS.

Declarațiile au fost făcute după audierea în Comisia parlamentare de anchetă a alegerilor europarlamentare. 

Ionel-Sorin Bălan a mai precizat că decizia de a da în folosință tabletele o poate lua doar Comisia de anchetă. În acest sens, un termen rezonabil ar fi cel mult trei luni.

„Un timp rezonabil este trei luni, dar nu mai sunt trei luni, o să încercăm și o să reușim să facem disponibile sistemele informatice și în perioada aceasta”, a precizat Bălan, la Parlament.

Tot astăzi a fost audiat de membrii Comisiei și directorul Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei.

Săptămâna viitoare ar urma să fie audiați de Comisie și fosta conducere a Autorității Electorale Permanente.

Înaintea vacanței parlamentare, Comisia de anchetă pentru posibile fraude la europarlamentare a audiat-o pe fostul ministru de Interne Carmen Dan. Ea a declarat că STS nu ar trebui să se mai ocupe de alegerile din România, iar sarcinile STS ar putea fi preluate de AEP.

Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019 este condusă de deputatul PSD Lia-Olguța Vasilescu.

Senatorul PSD Viorel Salan şi deputatul PNL Cristina Trăilă sunt vicepreşedinţi, iar senatorul ALDE Daniel Zamfir este secretar al comisiei.

Din comisie mai fac parte deputaţii Florin Iordache, Cătălin Rădulescu şi Eugen Nicolicea.