MENIU

Sute de elevi din Apuseni, lăsați fără TRANSPORT. Se caută MĂSURI urgente

Elevi, în drum spre școală - imagine cu notă sugestivă

Sute de elevi din Apuseni au rămas fără transport până la școală din cauza firmelor care și-au retras mașinile de pe traseu. Aceștia vor prețuri și de 3 ori mai mari pentru abondamente, iar Inspectoratul Școlar nu poate deconta sume atât de mari, relatează Realitatea PLUS. 

Sute de elevi au fost lăsați fără transport până la școală. Din această cauză, copiii sunt nevoiți să facă autostopul, iar lunar suma este destul de mare. 

S-a ajuns în această situație pentru că operatorii de transport au prețuri de 3 ori mai mari decât ar fi normal și banii nu pot fi decontați de Inspectoratele Școlare. 

Firma a propus tarife noi, mult mai mari față de cele anterioare, dar și față de cele prevăzute în Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) pentru abonamentele elevilor. 

Conform legii, inspectoratele școlare decontează abonamentele de transport în funcție de kilometri, dar până într-o anumită sumă. Astfel că suma de 162 de lei propusă pentru transportul copiilor depășește cei 72 de lei garantați de legislație. 

Părinții spun că ar fi dispuși să plătească diferența de tarif doar ca operatorul de transport să reintroducă autobuzele pe ruta spre Cîmpeni, astfel încât copii să facă naveta în siguranță.

Conform OUG nr 50/2021, elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și cea unde sunt școlarizați din bugetul Ministerului Educației, în limita de 50 km. 

Părinții sunt acum disperați și așteaptă ca situația să se rezolve într-un fel.