MENIU

Preşedintele Igor Dodon, suspendat temporar, prin decizia Curţii Constituţionale

Igor Dodon consideră inadmisibile încercările de a legifera limba română ca limbă oficială

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, marţi, suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, în urma sesizării depusă de deputaţi ai Partidului Democrat, după ce şeful ţării a respins pentru a doua oară candidaturile la funcţiile de miniştri, relatează Radio Chişinău.

Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de remaniere guvernamentală refuzul deliberat al preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de numire a candidaţilor propuşi repetat de prim-ministru. Ceea ce constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile în cauză”, se arată îm avizul Curţii Constituţionale.

În replică, Igor Dodon, susţine că prin decizian de marţi, Curtea Constituţională "a trecut definitiv în zona gri a democraţiei şi a statului de dept şi şi-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituţional".

În aceast[ situţie, potrivit Constituţiei, preşedintele Parlamentului sau prim-ministrul va emite în calitate de preşedinte interimar decrete de numire în funcţie a viceprim-miniştrilor şi miniştrilor,

Nu este prima dată când liderul de la Chişinău este suspendat. La mijlocul lunii octombrie, Curtea Constituţională a statuat că preşedintele Moldovei are dreptul să verifice dacă un candidat propus de către premier corespunde pentru o funcţie, însă nu are drept de veto faţă de propunerea prim-ministrului.

Ulterior, învestirea lui Eugen Sturza în funcţia ministru al Apărării a fost făcută de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce Igor Dodon a fost suspendat temporar de către Curtea Constituţională.

Partidul Democrat a anunţat, la sfârşitul lunii decembrie, că şapte dintre cei 13 membri ai Guvernului vor fi schimbaţi. Liderul PD, Vlad Plahotniuc, a afirmat că guvernul urmează să fie reprezentat de către tehnocraţi, pentru a avea o mai mare independenţă.

Liderul de la Chişinău susţine însă că "majoritatea candidaţilor propuşi au demonstrat inconsecvenţă, lipsă de profesionalism şi oportunism regretabil în funcţiile şi activităţile desfăşurate anterior. Inclusiv, unii dintre ei au fost implicaţi direct sau indirect în frauda bancară. Consider că prin aceste candidaturi Guvernul nu va fi depolitizat, ci, din contra, se va produce o reactivare a unor foşti actori politici. (...) Dacă există şi o miză preelectorală, e în zadar, fiindcă nimic nu va salva acest Guvern de la înlăturare după alegerile parlamentare din 2018", a susţinut Igor Dodon.

 

Mai multe articole despre:
Chişinău Republica Moldova Igor Dodon