MENIU

SURSE din conducerea rusă: Putin a avut pe masă un acord acceptat de Ucraina, dar s-a răzgândit: DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Principalul emisar al lui Vladimir Putin pentru Ucraina i-a spus liderului rus, la începutul războiului, că a ajuns la un acord provizoriu cu Kievul care ar satisface cererea Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO, dar Putin l-a respins și a continuat campania militară, au declarat pentru Reuters persoane apropiate de conducerea rusă.

Potrivit acestor surse, trimisul de origine ucraineană, Dmitri Kozak, i-ar fi spus lui Vladimir Putin că el crede că acordul pe care l-a încheiat a înlăturat nevoia ca Rusia să urmărească o ocupație pe scară largă a Ucrainei, relatează HotNews.ro.

Putin a afirmat în repetate rânduri înainte de război că NATO și infrastructura sa militară se apropiau tot mai mult de granițele Rusiei prin acceptarea de noi membri din Europa de Est și că alianța se pregătea acum să aducă și Ucraina în orbita sa. Drept urmare - spunea liderul de la Kremlin - acest lucru reprezenta o amenințare existențială pentru Rusia  și îl obliga să reacționeze.

Dar, în ciuda faptului că susținuse anterior negocierile, Putin a spus clar, atunci când i-a fost prezentat acordul obținut de Kozak, că aceste concesii negociate de consilierul său nu mergeau suficient de departe și că și-a extins obiectivele pentru a include anexarea unor porțiuni de teritoriu ucrainean, au declarat sursele Reuters.

 

Întrebat despre informațiile prezentate de Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Acest lucru nu are absolut nicio legătură cu realitatea. Nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. Este o informație absolut incorectă". Kozak nu a răspuns la solicitările de comentarii trimise prin intermediul Kremlinului.

La polul opus, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, susține că Rusia a folosit negocierile ca o perdea de fum pentru a pregăti invazia. Podoliak nu a răspuns însă la întrebările jurnaliștilor privind fondul discuțiilor și nici nu a confirmat că s-a ajuns la un acord preliminar.

„Astăzi, înțelegem clar că partea rusă nu a fost niciodată interesată de o soluționare pașnică", a declarat Podoliak.

„Putin a schimbat planul pe parcurs"

Două dintre cele trei surse au declarat că un efort pentru finalizarea acordului a avut loc imediat după invazia Rusiei din 24 februarie. În câteva zile, Kozak a crezut că are acordul Ucrainei cu privire la principalii termeni pe care Rusia îi căuta și i-a recomandat lui Putin să semneze înțelegerea, au declarat sursele.

„După 24 februarie, lui Kozak i s-a dat mână liberă, a avut undă verde; a obținut acordul. L-a adus înapoi și i-au spus să plece. Totul a fost anulat. Putin pur și simplu a schimbat planul pe parcurs", a declarat una dintre sursele apropiate de conducerea rusă.

Cea de-a treia sursă - care a fost informată despre evenimente de către persoane care erau la curent cu discuțiile dintre Kozak și Putin - a fost de altă părere în ceea ce privește momentul, spunând că Kozak i-a propus acordul lui Putin și că acesta a fost respins, chiar înainte de invazie, mai arată sursa citată.