MENIU

SURSE: China a sfătuit Rusia să amâne INVADAREA Ucrainei până după Jocurile Olimpice

Înalți oficiali chinezi ar fi știut, într-o oarecare măsură, despre planurile lui Vladimir Putin de a invada Ucraina și i-ar fi recomandat să amâne operațiunile până după Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. Informația, apărută în presa americană, se bazează pe informații confidențiale obținute de la oficiali ai Casei Albe și europeni, dar a fost infirmată de oficiali chinezi.

The New York Times citează un oficial europeran care a avut acces la un raport secret din care reiese că înalți oficiali chinezi fuseseră informați, într-o oarecare măsură, despre planurile sau intențiile Rusiei de a invada Ucraina cu ceva timp înainte ca acest lucru să se întâmple.

O sursă aproapiată discuțiilor a confirmat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că oficalii  China ar fi răspuns printr-o solicitarea de amânare a campaniei.

„Sunt speculații fără nicio bază și sunt menite să paseze vina și să calomnieze China”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington pentru Reuters.

Departamentul de Stat al Statelor Unite, CIA și Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă nu au oferit încă un punct de vedere.