MENIU

MAE: Ce decizie a luat România privind recunoașterea Ierusalimului drept capitala Israelului

Ierusalim, capitala Israelului

România se numără printre țările care se vor abține de la vot în cursul sesiunii extraordinare a Adunării Generale ONU pe tema deciziei președintelui SUA, Donald Trump, de recunaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Informația a fost confirmată de Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE: MAE a confirmat că România nu a votat la Adunarea Generală ONU în sesiunea specială la solicitarea statelor arabe şi musulmane, pe tema deciziei preşedintelui Donald Trump de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. Redăm comunicatul MAE: 

”Ministerul Afacerilor Externe reafirmă poziția cunoscută cu privire la implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să co-existe în pace și securitate, și la necesitatea de a pune capăt acestui conflict.

MAE reiterează angajamentul constant al României față de eforturile comunității internaționale de a contribui la o rezolvare justă și de durată a conflictului  israeliano-palestinian, care să corespundă intereselor ambelor părţi, și la asigurarea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu.

MAE apreciază că promovarea astăzi, 21 decembrie 2017, a proiectului de rezoluție pe tema statutului Ierusalimului survine într-un moment în care ar trebui manifestată prudență. MAE consideră mai degrabă necesară, în această etapă, relansarea dialogului direct în vederea deblocării procesului de pace. În consecință, România a exprimat vot de „abținere” în cadrul AG ONU”.

------------------------------------------------------------

Adunarea Generală ONU, care are 193 de membri, organizează joi o sesiune specială la solicitarea statelor arabe şi musulmane, pe tema deciziei preşedintelui Donald Trump de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului.

Potrivit unor surse diplomatice, în afară de Statele Unite şi Israel, împotriva proiectului de rezoluţie care contestă decizia lui Donald Trump vor vota Honduras, Guatemala, Republica Palau, Insulele Marshall, Kiribati, Togo, Nauru şi Sudanul de Sudan.

De la vot se vor abţine România, Argentina, Mexic, Canada, Australia, Rwanda, Paraguay, Panama, Filipine, Cehia, Ungaria şi Georgia, au declarat surse diplomatice citate de site-ul israelian Ynetnews.com, citat de Mediafax.

Mai multe articole despre:
România SUA vot Ierusalim decizie abtinut