MENIU

SURPRIZĂ. Banca de stat Eximbank devine bancă pentru IMM-uri și primării

<p>EXIMBANK</p>

Banca de export-import de stat Eximbank va fi transformată într-o bancă de dezvoltare destinată exportatorilor, IMM-urilor, dar și autorităților locale sau ONG-urilor, potrivit unui proiect de lege aflat în Parlament. 

Eximbank va fi transformată în bancă de dezvoltare și va finanța atât exportatori, firme nou-înființate, IMM-uri, cât și primării, grupuri de acțiune locală, organizații neguvernamentale și universități, tranzacțiile mai mare de 50 de milioane de euro urmând să fie aprobate de Guvern.

Transformarea Eximbank în Bancă de Dezvoltare este pregătită printr-un proiect promovat acum în Parlament de PSD. Proiectul a fost pregătit încă de anul trecut, fiind promovat în Guvernul Ponta în martie sub forma unui memorandum, dar fără ca miniștrii să mai apuce, înainte de schimbarea Cabinetului, să mai semneze și proiectul de lege.

Acum, inițiativa este reluată prin intermediul Parlamentului, având nevoie de avizul senatorilor și al deputaților pentru a fi transmis președintelui spre promulgare, intenția fiind de a transforma Eximbank într-o instituție care să funcționeze într-un mandat stabilit de Guvern și care să contribuie la implementarea politicilor economice ale Guvernului.

Recent, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a declarat că Guvernul poate crea o bancă pentru IMM, prin care aceste firme să primească credite preferențiale, prin transformarea în acest sens a CEC Bank sau a Eximbank.

Proiectul stabilește că Eximbank, prin schimbarea statului, va avea misiunea de a susține mediul de afaceri, dezvoltarea infrastructurii și a utilităților de interes public, dezvoltarea regională, acitivitatea de cercetare-dezvoltare-inovare, protecția mediului, ocuparea și formarea personalului, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, susținerea trazacțiilor internaționale și a exporturilor, scrie Profit.ro.

Mai multe articole despre:
Eximbank