MENIU

Supraviețuitorii tragediei #Colectiv, revoltați. ”Banii din donații NU ajung la noi. Unde se duc?”

La aproape două luni de la tragedia din Colectiv, victimele se plâng că banii strânşi din donaţii nu ajung la ele. Un supravieţuitor susţine şi că autorităţile nu au pus în aplicare mult-trâmbiţatul plan de sprijin pentru răniţi.

,În acest moment întâmpinăm mari probleme în a accesa banii stranşi", a scris pe Facebook Cătălin Scânteie, chitarist al trupei Hatemode, rănit în incendiul din clubul Colectiv. În mesajul postat, acesta îi avertizează pe donatori că banii nu ajung unde trebuie.

”Mare atenţie deoarece banii nu ajung la noi, cei care am trecut prin focul iadului şi nici la familiile celor care s-au dus! Dacă doriţi cu adevărat să ajutaţi, o puteţi face altfel, nu băgând bani în buzunarul hoţilor care, în loc să-i dea mai departe, îi aruncă pe tot felul de cearceafuri sau asa-zisă aparatură medicală, care şi alea sunt de la donatori!", a scris chitaristul.

Cătălin Scânteie a mai scris că banii stranşi - aproape două milioane de euro - sunt doar pentru două persoane! Există cazuri complicate unde familii întregi au rămas fără singura sursa de venit deoarece mama sau tatăl au murit în urma incendiulu Unde se duc banii stranşi? Pe ce se cheltuie?, se întreabă supravieţuitorul.

O altă victimă din Colectiv, Corina Gabriela Ioniţă, care a suferit arsuri pe 40 % din suprafaţa corpului, a lansat şi ea o serie de acuzaţii. De data aceasta, la adresa autorităţilor.

”Totul este un fals, nu există nici un plan de sprijinire a victimelor din #‎Colectiv. În cazul meu, deşi am o scrisoare din partea medicilor englezi, adresată colegilor de la spitalul care m-a transferat acolo, în spetă Elias, aceştia s-au comportat glacial. Mi s-a urat succes în a-mi rezolva singură problemele legate de concediul medical, comandarea manuşilor compresive şi chiar găsirea unui fizioterapeut bun "la stat sau privat, cum doresc". Păi cum aşa, parcă era vorba că vom primi sprijin...?!", a scris tânăra.

Cucea Roșie face precizări

Crucea Roșie a oferit clarificări privind sprijinirea victimelor „Colectiv”. Redăm mai jos comunicatul:

"Crucea Roșie Română împreună cu PRO TV au stabilit de la început lansării campaniei “Nouă ne pasă” două etape principale de utilizare a fondurilor. Prima etapă, care s-a încheiat, s-a adresat unităților medicale care au avut în tratament persoanele afectate, sprijinirea familiilor celor decedați și a pacienților transferați în străinătate. A doua etapă se adresează pacienților externați aflați în tratament și recuperare la domiciliu cât și pacienților aflați încă în unitățile medicale.

Donatorii, persoane juridice, reprezentând mare majoritate a celor care au făcut donații direct în contul Crucii Roșii Române au fost informați despre direcțiile de utilizare a fondurilor și au fost de acord cu programul de sprijin al organizației noastre.

Prima etapă a campaniei a avut ca scop supraviețuirea victimelor internate în unitățile medicale. Astfel, încă din primele zile, fondurile colectate de Crucea Roșie Română au fost utilizate pentru asigurarea de produse farmaceutice precum și pentru completarea dotărilor necesare unităților medicale în care au fost internate victime ale incendiului. Printre produsele asigurate enumerăm: albumină umană, unguente pentru arsuri, saltele antiescară, halate de unică folosință pentru aparținători, halate pentru medici, cearșafuri, tifon, comprese, mănuși chirurgicale sterile, betadină, alcool sanitar, aleză, vata hidrofilă, leucoplast etc. În ceea ce privește dotarea spitalelor cu aparatură de strictă necesitate enumerăm: injectomate, electro-dermatoame, meshgraft II complete pentru grefe de piele, placi meshgraft II, lame pentru electro-dermatom precum și monitoare, consumabile pentru dializa, dotări pentru oxigenoterapie etc. Valoarea acestor materiale este de aproximativ 290 000 euro.

Lista complete aici: http://www.crucearosie.ro/proiecte/campania-noua-ne-pasa-2/raport-distribuire-fonduri.html
Pentru etapa a doua a campaniei, care se adresează pacienților externați aflați în tratament și recuperare la domiciliu cât și pacienților aflați încă în unitățile medicale, Societatea Națională de Cruce Roșie din România și PRO TV, au decis să susțină cheltuielile privind nevoile de tratament și recuperare pe termen scurt, mediu și lung. Astfel, din fondurile campaniei „Nouă ne pasă”, colectate în conturile Crucii Roșii Române, se va susține financiar procesul de recuperare al victimelor Colectiv, în completarea sprijinului oferit de statul român după cum urmează:

• Plata pentru mănuși, bandaje compresive pentru fiecare pacient, recomandate de medicul curant;
• Plata pentru kitul medical pentru îngrijirea pacientului ars pentru o perioada de 6 luni (1 kit/lună/pacient). Kitul medical va conține produse de igienă specifice, precum și produse tehnico-medicale (consumabile, unguente etc) considerate de medicul curant necesare în această etapă de tratament.
• Medicamente sau unguente necesare tratării pacienților.
• Cheltuielile de transport pentru pacient și un însoțitor care se deplasează pentru control medical
• Cheltuielile de cazare pentru pacient și un însoțitor pentru persoanele care locuiesc în afara municipiului București și care se deplasează pentru consult medical
• Alte cheltuieli privind tratamentul și recuperarea medicală specifice persoanelor arse.

Pentru familiile celor decedati se deconteaza facturi în cuantum 5000 lei. În acest sens, pe site-ul Crucii Roșii Române (http://www.crucearosie.ro/proiecte/campania-noua-ne-pasa-2/procedura-privind-decontarea-cheltuielilor.html) sunt specificate procedurile pentru decontare.
Actele necesare pentru solicitare sprijin:
- Cerere sau email prin care se menționează nevoia solicitantului Copie după CI
- Copie scrisoare medicală primită la externarea din spital.
- Cont bancar
- Documentele pot fi transmise prin email la adresele comunicare@crucearosie.ro / marius.ion@crucearosie.ro sau depuse la sediul central al Crucii Roșii Române din str. Biserica Amzei nr. 29, sector 1, BucureștiȚ, precizează comunicatul.