MENIU

Super-alimentul toamnei: Trebuie neapărat să îl incluzi în alimentaţia ta!

Dovleacul sau bostanul este o legumă folosită ca ingredient la prepararea unor mâncăruri, dulciuri, dar și ca medicament. Delicios si parfumat, dovleacul este preferatul multora si folosit intr-o varietate de retete, fiind extrem de hranitor si benefic pentru sanatate.

Dovleacul poate fi consumat:

- copt sau sub forma de placinta;

- crud si ras in salate cu rosii, castraveti, conopida, condimente;

- inabusit in supe;

- sub forma de decoct de seminte;

- suc – folosit in tratarea cancerului, a maladiilor vasculare.

Beneficiile dovlecilor

Culoarea galben-portocalie este o dovada clara a faptului ca dovleacul este plin deantioxidanti si betacaroten.

Datorita antioxi­dantilor, dovleacul impiedica aparitia bolilor cardiovasculare.

Betacarotenul din compozitie confera dovleacului proprietati antiinflamatoare si antioxidante. Astfel, betacarotenul din dovleac diminueaza riscul aparitiei diabetului, regland valoarea glicemiei in sange.

Betacarotenul este o provitamina ce va fi convertita de catre organism in vitamina A.

Dovleacul este una din legumele sarace in calorii. Furnizeaza doar 26 kal pe 100 g si nu contine grasimi saturate sau colesterol, insa este o sursa bogata de fibra dietica, anti-oxidanti, minerale, vitamine, fiind recomandata de dieteticieni in programele de control al colesterolului si de reducere a greutatii.

Dovleacul este un adapost al multor vitamine antioxidante precum vitamina A, vitamina C si vitamina E.

Cu 7384 mg pe 100 g, este una din legumele familiei cucurbitacee cu cel mai inalt nivel de vitamina A, furnizand aproximativ 246% de RDA. 100 g de dovleac asi­gurand 70% din necesarul zilnic de vitamina A.

Vitamina A este un antioxidant natural puternic si este solicitat de catre corp pentru mentinerea integritatii pielii si a membranelor mucoase. Este de asemenea o vitamina esentiala pentru vaz. Studiile de cercetare arata ca mancarurile naturale bogate in vitamina A ajuta corpul sa se protejeze impotriva cancerului la plaman si la cavitatea bucala.

Pulpa de dovleac contine vitamine, in special provitamina A, vitaminele E si C, saruri minerale, hidrati de carbon, protide, iar semintele contin ulei, protide, lecitina, rezine si enzime cu proprietati antihelmintice. Dovlea­cul este o sursa de liteina si zeaxantina, doi antioxidanti din familia carotenoidelor.

Dovleacul este recomandat persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, dar si celor cu risc crescut de a dezvolta tumori canceroase.

Dovleacul copt este indicat in special persoanelor anemice, deoarece este bogat in acid folic (vitamina B9).

In cazul intepaturilor de insecte se pot folosi cataplasmele din pulpa zdrobita. Aceste cataplasme se schimba zilnic pana la vindecare.

Este de asemenea o sursa excelenta a multor compusi naturali flavonoizi polifenolici precum carotenii alpha si beta, cryptoxanthin, lutein si zeaxanthin. Carotenii se transforma in vitamina A in interiorul corpului.

Zea-xanthin este un antioxidant natural care filtreaza razele UV (ultra-violet) in macula lutea in retina ochiului. Astfel, ajuta la protejarea de “boala maculara legata de varsta” (BMLV) la oamenii batrani.

Este de asemenea o sursa bogata de vitamine din grupul B – complex precum folati, niacin, vitamina B-6 (piridoxin), thiamin si acid pantothenic, precum si minerale precum cupru, calciu, potasiu si fosfor.

100 g de seminte de dovleac furnizeaza:

- 559 kal

- 30 g de proteine

- 110% RDA de fier

- 4987 mg de niacin (31% RDA)

- seleniu (17% RDA)

- zinc (71%)

- fara colesterol.

100 g de dovleac contine:

- Carbohidrati 4 g

- Proteine 1 g

- Fibre 1,3 g

- Vitamina E 1,06 mg

- Zinc 0,32

- Magneziu 0,12 mg

- Calciu 21 mg

- Fier 0,8 mg

- Betacaroten 2 mg

- Vitamina C 9 mg

 e la dovleac se folosesc aproape toate partile componente, fiind foarte bogat in vitamine. Principalele elemente nutritive sunt luteina, alfa si beta-carotenul, vitamina A, proteinele, zincul si au rolul de a distruge colesterolul si de a regenera organismul. Semintele sunt o sursa excelenta de aminoacizi tryptofan, buni pentru sanatate. Contin si lecitina si protide.

Semintele de dovleac sunt o sursa buna de fibra dietara si de acizi grasi mono-nesaturati care sunt buni pentru inima. In plus, sunt plini de proteine, minerale si multe vitamine benefice pentru sanatate.

Este recomandat in caz de leucemie, cancer sau chiar si leucemie, avand un rol energizant.

Cataplasmele cu seminte sunt folosite in caz de inflamatii, plagi sau arsuri. Acestea trebuie sa fie schimbate zilnic pana se vindeca zona afectata.

Magneziul din seminte alunga oboseala si lecitina imbunatateste memoria. Mancati cateva seminte (sa fie neprajite) si veti observa efectul lor pozitiv de-a lungul zilei.

Cele mai puternice efecte terapeutice le au semintele de dovleac. Ele ajuta la:

- eliminarea parazitilor intestinali;

- desfunda vasele de sange;

- regleaza colesterolul;

- stimuleaza activitatea rinichilor.

In curele de cruditati recomandate in cancer, leucemie, scleroza in plagi sau diverse boli greu vindecabile, semintele de dovleac sunt de mare ajutor, prin rolul energizant.

Alte beneficii:

- elimina parazitii intestinali;

- regleaza nivelul colesterolului;

- ajuta la buna functionare a rinichilor;

- combate constipatia;

- arde grasimile;

- combate insomnia;

- previne tulburarile de vedere;

- asigura functionarea muschiului cardiac;

- elimina pietrele de la rinichi (sucul obtinut din dovleac).

Mai multe articole despre:
sănătate vitamine dovleac calorii