MENIU

Suma minimă pe care o va plăti soţul sau soţia unei PERSOANE FIZICE AUTORIZATE la CAS

Suma minimă pe care o va plăti soţul sau soţia unei PFA la CAS

Începând din luna februarie, soţul sau soţia unei PFA vor plăti contribuţii sociale, dacă participă la desfasurarea activităţii economice, asigurarea în sistemele de protecţie socială ale statului fiind facultativă, dupa cum prevede o lege publicată vineri. Ce înseamnĂ, însă, asigurarea facultativă şi cum se procedeaza pentru a o încheia?

Potrivit Legii nr. 4/2014, publicate in Monitorul Oficial nr. 15 din 10 ianuarie, in  sotia sau sotul titularului intreprinderii individuale (II) sau persoanei fizice autorizate (PFA), in cazul in care contribuie la desfasurarea activitatii, se va putea asigura, printre altele, in sistemul public de pensii.

Pentru ca sotul sau sotia sa contribuie la sistemul de asigurari sociale, potrivit proiectului de act normativ, titularii intreprinderii individuale sau PFA vor fi obligati sa solicite inscrierea in Registrul Comertului a mentiunilor privind participarea in mod obisnuit a sotiei sau sotului la activitatea desfasurata de II sau PFA. Acest lucru se va realiza pe baza declaratiei pe proprie raspundere si a certificatului de casatorie.

De asemenea, incetarea activitatii sotiei sau sotului se mentioneaza in Registrul Comertului in termen de 15 zile, pe baza declaratiei pe proprie raspundere a titularului II sau PFA.

Pentru ca sotul sau sotia unei PFA sa se asigure la sistemul public de pensii, este necesara semnarea unui contract de asigurare sociala cu casa de pensii la care sunt arondati in functie de domciliu ori resedinta. Venitul pentru care se va asigura (cel la care se va calcula si CAS de 31,3%) poate fi stabilit de viitorul asigurat.  Totusi, trebuie sa stiti ca, potrivit reglementarilor legale, acest venit nu poate fi mai mic de 778 de lei (adica 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat - 2.223 lei), dar nici mai mare de 11.115 lei (echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat).

Practic, sotul/sotia unei PFA va trebui sa plateasca pentru pensii cel putin 252 de lei (35% x 2298 x 31.3%), dar nu mai mult de 3596 de lei (5 x 2298 x 31.3%).

Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii la casa de pensii. Documentele necesare sunt actul de identitate a viitorului contribuabil la pensii si contractul de asigurare sociala, completat in doua exemplare.

 
Citeşte mai mult pe avocatnet.ro.
Mai multe articole despre:
pensie PFA CAS PFA pensia facultativă