MENIU

Suciu: ”Sănătatea, prioritatea Guvernului în următoarele luni”. Ce măsuri va lua Cioloș

Prim-ministrul Dacian Cioloș va considera sectorul de sănătate prioritatea numărul unu în următoarele luni, a anunțat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Guverul își va asuma o serie de măsuri pe termen scurt și altele structurale în următoarea perioadă, a mai precizat Suciu.  

În privința măsurilor pe termen scurt, premierul va trimite Corpul de control la nivelul Comisiei Naționale pentru Produse Biocide de pe lângă Ministerul Sănătății. ”Vrem să știm dacă criteriile au fost respectate și dacă s-au respectat toate standardele pentru procedurile acreditate de dezinfecție. Corpul de control va analiza rigoarea metodologică a inspecțiilor de sanitație realizate de Ministerul Sănătății în ultimele zile, pentru a avea garanția corectitudinii rezultatelor transmise”, a explicat Suciu. 

În caz contrar, susține acesta, rezultatele vor fi transmise Parchetului, care s-a sezisat, deja, în legătură cu o serie de probleme din sistem. 

De asemenea, Corpul de control analizează declarațiile contradictorii legate de folosirea Secției de Arși de la Spitalul Floreasca. 

Totodată, se pregătește o Hotărâre de Guvern prin care se vor aloca fonduri pentru acreditarea laboratorului Icechim în procedură de urgență. ”Este inacceptabil să nu existe un laborator acreditat din 2007 și să nu putem avea o rigoare certificată în ceea ce privește analizele spitalicești”, a afirmat Suciu, care a declarat că la acest laborator vor fi trimise pentru analize eșantioane de teste pentru concentrația procedurilor de dezinfecție.

Premierul Dacian Cioloș i-a cerut ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, să implementeze accelerat programul de măsuri împotriva infecțiilor nosocomiale, anunțat săptămâna trecută. 

Măsurile structurale ale Guvernului țin de reabilitarea profundă a infrastructurii de sănătate. ”Aceasta este veche și este momentul să reîncepem constructia de unități spitalicești. Este momentul să anuntăm programul de parteneriat public privat de construcție a două spitale noi, ale căror studii de fezabilitate sunt încheiate: Spitalul 'Marie Curie' și Institutul de Boli Cardiovasculare 'C.C. Iliescu'”, a mai anunțat Suciu, care a subliniat că ”proiectele de finanțare europeană pentru construcția a trei spitale regionale vor fi accelerate”.