MENIU

SUA susțin crearea unui tribunal special care să judece crimele comise de ruși în Ucraina

Statele Unite susțin înființarea unui tribunal special care să judece care să judece crimele comise armata Kremlinului în Ucraina pe parcursul invaziei. Conform SUA, tribunalul ar trebui să fie situat într-o țară din Europa, să fie bazat pe sistemul judiciar ucrainean și, în același timp, să aibă „elemente internaționale”.

 Potrivit Reuters, Washingtonul a declarat pentru prima dată cum intenționează să susțină eforturile Kievului de a trage rușii la răspundere pentru războiul început cu mai bine de un an în urmă. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că acest model de „tribunal naţional internaţionalizat” ar permite Ucrainei să conducă, cu sprijinul comunităţii internaţionale, tragerea la răspundere pentru crime de război.

„Statele Unite sprijină crearea unui tribunal special privind agresiunea împotriva Ucrainei care să se bazeze pe sistemul judiciar ucrainean cu elemente internaţionale”,   a spus oficialul american.

În același timp, Washingtonul vede organismul ca pe o instanță internațională bazată pe sistemul judiciar ucrainean, model care, potrivit SUA, „maximizează șansele noastre de a obține o responsabilitate semnificativă”.

Administraţia Biden doreşte ca această instanţă să beneficieze de un sprijin special din partea partenerilor săi europeni şi „în mod ideal, să fie localizată în altă ţară din Europa”. Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, o astfel de instanţă ar urma să completeze activitatea Centrului Internaţional pentru Inculparea Crimei de Agresiune (ICPA), un organism pe care Comisia Europeană intenţionează să-l lanseze în vară pentru a conserva probe şi a-şi pregăti analiza pentru un eventual proces al agresiunii rusești.

„Ne angajăm să lucrăm cu Ucraina şi cu ţările din întreaga lume pentru a sprijini tribunalul şi a maximiza posibilităţile unei trageri la răspundere”, a concluzionat purtătorul de cuvânt.