MENIU

SUA ridică restricția privind portul măștii în interior pentru persoanele vaccinate. Câți americani s-au imunizat împotriva Covid

SUA renunță la mască în interior

Autoritățile sanitare din SUA au decis că americanii care s-au imunizat împotriva coronavirusului nu trebuie să mai poarte măști de protecție în spațiile închise.

Oficialii din domeniul sănătății care au făcut anunțul, joi, au precizat că recomandările urmează să fie actualizate în acest sens. 

”Oricine este complet vaccinat poate participa la activități în interior și în aer liber, în grupuri mici sau mari, fără a purta o mască sau a respecta distanțarea fizică”, a declarat Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), principală agenție federală de sănătate publică din țară.

Despre renunțarea la această regulă a vorbit și cunoscutul imunolog Anthony Fauci, care a adus în discuție unele excepții. 

”Trebuie să facem trecerea asta. Dacă ești vaccinat, nu mai trebuie să porți mască în aer liber. Doar într-o situație neobișnuită, dacă te afli într-o mulțime foarte aglomerată, unde oamenii se calcă efectiv pe picioare, atunci trebuie să porți mască. Dar, altfel, dacă ești vaccinat și te afli în spațiu deschis, dă masca la o parte. Nu trebuie s-o mai porți”, a spus acesta la postul CBS.

În mijloacele de transport (avioane, autobuze, trenuri), aeroporturi şi gări, recomandarea pentru persoanele vaccinate este să poarte în continuare mască.

Până în prezent, aproximativ 35% din populaţia americană, respectiv peste 117 milioane de persoane, s-a imunizat împotriva Covid și mai mult de 153 de milioane de persoane au primit cel puţin o doză de vaccin. 

De joi, în SUA a început și vaccinarea adolescenților cu vârste între 12 şi 15 ani, cu serul Pfizer, 

În paralel, numărul cazurilor a scăzut semnificativ. Pe parcursul a 7 zile, media contaminărilor s-a redus la circa 36.000 de cazuri, iar curba deceselor cotidiene este la cel mai scăzut nivel de la începutul lui aprilie 2020.
”Cu toţii am aşteptat multă vreme acest moment în care putem regăsi o aparenţă de normalitate”, şi-a manifestat bucuria Rochelle Walensky.

Autoritățile sanitare au decis renunțarea la restricția privind portul măștii în interior pe baza studiilor ştiinţifice care au arătat că vaccinurile sunt eficiente şi împotriva infecţiilor asimptomatice şi a variantelor în circulaţie, a explicat ea. Rochelle Walensky a subliniat, de asemenea, faptul că puținele persoane care s-au îmbolnăvit în ciuda vaccinării au fost puţin contagioase, potrivit Agerpres. 

”Dacă dezvoltaţi vreun simptom, trebuie să vă puneţi masca la loc şi să vă testaţi imediat”, a adăugat aceasta. 

Dacă situaţia sanitară se va înrăutăţi, aceste recomandări ar putea fi modificate, a mai spus Walensky.

Citește și: ”Călătorii gratuite cu metroul pentru persoanele care se vaccinează anti-Covid. Program-pilot în SUA”