MENIU

SUA: Cazurile de infecții cardiace la tinerii de 16-24 de ani DEPĂȘESC aşteptările, după a doua doză de vaccin anti-COVID. Ce spun experții

Vaccinuri anti-Covid / Foto: ProfiMedia

Numărul cazurilor de infecţii cardiace la tinerii cu vârste de 16-24 de ani este peste aşteptări, după administrarea celei de-a doua doze a vaccinurilor antiCovid-19 Pfizer şi Moderna. Anunțul a fost făcut de  Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, pe baza datelor preliminare ale serviciului său de monitorizare a siguranţei vaccinurilor. 

Din 31 mai și pânî în prezent, au fost raportate 275 de cazuri de miocardită sau pericardită, afecţiuni inflamatorii cardiace, la persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, potrivit unei prezentări a CDC care a fost pregătită joi pentru o reuniune a grupului consultativ al Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA), relatează HotNews.ro.

Comitetul consultativ al FDA pentru vaccinuri şi produse biologice conexe organizează, de asemenea, o întâlnire pentru a discuta despre utilizarea vaccinurilor Covid-19 la copiii cu vârsta de până la 6 luni. Numărul preconizat de cazuri a fost între 10 şi 102.

Totodată, au fost raportate în total 475 de cazuri de miocardită sau pericardită la persoanele cu vârsta de până la 30 de ani.

Vestea bună este că majoritatea pacienţilor care au fost spitalizaţi, respectiv 81% dintre aceştia, s-au recuperat complet. Cu toatea astea, 15 persoane sunt încă spitalizate, trei dintre ele aflându-se la sectia de Taerapie intensivă.

Bărbații par să fie cei mai predispuși la astfel de afecțiuni, timpul mediu până la apariţia simptomelor fiind de două până la trei zile.

Experţii în sănătate spun că identificarea unor efecte secundare rare, odată ce un vaccin sau medicament este administrat populaţiei generale, este frecventă şi, dacă miocardita se dovedeşte a fi legată de vaccinul anti-Covid, arunci riscul este neglijabil în comparaţie cu riscurile de a fi infectat cu Covid-19.