MENIU

SUA ar putea retrage 9.500 de militari din Germania

Președintele Donald Trump a aprobat planul privind retragerea a 9.500 de militari americani din Germania. Aceștia ar putea fi trimiși în țări din fostul bloc sovietic. Liderul de la Casa Albă acuză Germania că profită financiar de prezența militară americană.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, a subliniat că ,,propunerea nu răspunde doar ordinului prezidenţial, ci va creşte şi descurajarea Rusiei, va consolida NATO, va asigura aliaţii, va îmbunătăţi flexibilitatea strategică a SUA şi a comandamentului operaţional al armatei americane în Europa, având în acelaşi timp grijă de soldaţii noştri şi de familiile lor", informează Agerpres.

Planul aprobat de Trump va fi prezentat Congresului și, ulterior, aliaților din NATO. O parte din cei 9.500 de soldați americani din Germania vor fi repatriaţi, iar alţii vor fi relocaţi în ţări din fostul bloc sovietic. În prezent, în cele 21 de baze americane din Germania se află aproximativ 34.500 de militari din SUA.

Recent, Donald Trump și-a motivat decizia de retragere a unor militari americani din Germania prin faptul că Berlinul are datorii către NATO. Bugetul alocat apărării de Berlin încă nu a atins 2% din PIB, așa cum prevede angajamentul în cadrul Alianței.

Mai multe articole despre:
nato germania militari americani trump