MENIU

STUDIUL care schimbă totul. Tulpina OMICRON supraviețuiește aproape o zi pe piele și peste 8 pe suprafețe de plastic

De ce se temeau cercetătorii, nu am scăpat. Varianta OMICRON, considerată mai „blândă”, pare să fie mult mai rezistentă decât tulpinile anterioare ale Covid-19. 

Varianta Omicron a coronavirusului poate rămâne activă pe piele timp de peste 21 de ore și mai mult de opt zile pe suprafețele din plastic, ceea ce ar putea contribui la răspândirea sa mai rapidă în comparație cu alte tulpini, potrivit unui studiu, scrie The Print.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Kyoto, Japonia au analizat diferențele în stabilitatea virală a mediului între tulpina inițială SARS-CoV-2 Wuhan și toate celelalte variante de Covid foarte virale.

Astfel, pe suprafeţele de plastic, timpii medii de supravieţuire a tulpinii originale şi a variantelor Alpha, Beta, Gamma şi Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore şi, respectiv, 114,0 ore, în comparaţie cu 193,5 ore pentru Omicron.

Pe de altă parte s-a constatat în urma analizării unor mostre de piele de la cadavre, că timpul mediu de supravieţuire a virusului a fost de 8,6 ore pentru versiunea originală, 19,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11,0 ore Gamma, 16,8 ore pentru Delta şi 21,1 ore pentru Omicron.

Nu a existat o diferență semnificativă la timpii de supraviețuire între variantele Alpha și Beta, acestea au avut o stabilitate similară în mediu, ceea ce este în concordanță cu rezultatele studiilor anterioare, potrivit cercetătorilor.

Dezinfectarea mâinilor, principala măsură de combatere

Deși variantele Alpha, Beta, Delta și Omicron au arătat o ușoară creștere a rezistenței la etanol, ca răspuns la stabilitatea crescută a mediului, toate virusurile de pe suprafața pielii au fost complet inactivate prin expunerea de 15 secunde la 35% etanol.

În acest context, cercetătorii îndeamnă ca recomandările OMS privind igiena mâinilor și dezinfectare să fie respectate în continuare.

Rezistență pe plastic

Tulpina Wuhan: 56 ore

Alpha: 191,3 ore

Beta: 156,6

Gamma: 59,3 ore

Delta: 114 ore

Omicron: 193,5 ore (peste 8 zile)

Rezistență pe piele

Tulpina Wuhan: 8,6 ore

Alpha: 19,6 ore

Beta: 19,1 ore

Gamma: 11 ore

Delta: 16,8 ore          

Omicron: 21,1 ore

Mai multe articole despre:
omicron sua canada granite pandemie covid 19 pfizer doza 4